Designcollectie van miljardair onder de hamer

De Amerikaanse miljardair Ronald O. Perelman brengt komende dinsdag een collectie van meer dan 100 meubelstukken en ontwerpen, met een geschatte waarde tussen de 14,2 miljoen en 21,3 miljoen dollar, op de veiling bij Sotheby's in New York.

Aangeprezen als "een van de belangrijkste collecties Frans design die ooit op een veiling zijn verschenen", zijn de stukken sinds de jaren tachtig door Perelman samengesteld, waarvan de meeste zijn verworven tijdens zijn frequente zakenreizen in Frankrijk.

"Nog meer voldoening dan de jacht was de dagelijkse verrijking van het leven met deze collectie en het kunnen delen met anderen", zei Perelman in een verklaring via Sotheby's. “Voor mij moeten kunst en design synergie vormen in een woning. Ik vond het allemaal geweldig, de texturen, de oppervlakken, de lijnen, de geschiedenis achter de makers en de voormalige eigenaren - en hoe elk stuk converseerde met de werken van Cy Twombly, Andy Warhol, Edward Ruscha en anderen op mijn muren.


Foto ter illustratie © Franky44 | Dreamstime.com 

Perelman, 79, is een bankier en investeerder wiens bedrijf, MacAndrews & Forbes Incorporated, investeert in een verscheidenheid aan bedrijven, variërend van auto's en sieraden tot make-up en uitgeverijen. Hij was eerder $ 19,8 miljard waard in 2018, maar zijn nettowaarde is volgens de schatting van Forbes gedaald tot ongeveer $ 1,9 miljard.

De Perelman-ontwerpcollectie vertegenwoordigt uitgebreide voorbeelden van Franse art-deco- en modernistische ontwerpen uit de vroege jaren 1920 en 1940, waarvan de meeste in opdracht van beroemde kunstmecenassen uit die tijd, waaronder Jacques Doucet en Jeanne Tachard. Volgens Sotheby's is een aantal werken afkomstig van verzamelaars van de tweede generatie, zoals popartiest Andy Warhol, acteur Robert Walker, restaurateur Michael Chow en modeontwerper Karl Lagerfeld.

Hoogtepunt van de collectie is een dressoir gemaakt rond 1930 met Gabon ebbenhout, verguld koper en gelakt metaal. Het stuk "is onmiddellijk herkenbaar als het werk van de legendarische meubelmaker Eugène Printz", die bekend stond om zijn sculpturale en sierlijke ontwerpen, aldus Sotheby's. Het heeft een voorverkoopschatting tussen $ 900.000 en $ 1,5 miljoen.

Bron: Barrons


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.