Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
20 jaar geleden was het een muurschildering van Anton Rooskens

Carpet Creations renoveert gigantisch wandtapijt

Begin 1999 kreeg Carpet Creations de vraag of ze voor de Montessorischool in Amsterdam een muurschildering van Anton Rooskens om konden zetten in een wandtapijt. De oude school zou worden afgebroken en daarmee zou de wandschildering verdwijnen. Eerst wilde de school weten of dat ├╝berhaupt kon om daarna met de familie te overleggen of zij daar toestemming voor wilden geven. "De familie vond het fijn om op deze manier het kunstwerk voor de school te behouden en dus konden wij aan de slag", laat Henny Remeijer van Carpet Creations weten.Kleuren uitzoeken aan de hand van de gegevens die er nog waren van Anton Rooskens en het garen in laten verven. Het tapijt is vier bij acht meter, en het is gemaakt in een fabriek in Herning, Denemarken, in het atelier van Carpet Creations. De tekening is op ware grootte getekend op het doek en daarna handgetuft. De handtekening van Anton Rooskens is er met een speciale machine in gemaakt.

Half augustus 1999 was het tapijt klaar en is het naar Amsterdam getransporteerd. Daar werd het opgehangen in de nieuwe school, die toen net was gebouwd. Dat ophangen was trouwens nog wel een klus, want het tapijt weegt 250 kilo.Inmiddels zijn we ruim 20 jaar verder, dus de school was aan een opknapbeurt toe en ook het tapijt. Wederom werd Carpet Creations benaderd om het kleed te restaureren en te reinigen. Inmiddels is de school weer heropend en het kleed hangt weer in alle glorie in de hal mooi te wezen.

Wandtapijt (1999) van Anton Rooskens (1906-1976)
Anton Rooskens was een Nederlandse kunstschilder en docent Elektrotechniek op de Don Boscoschool (zo heette het MLO vroeger). Hij was autodidact, dat betekent dat hij zijn vak niet op school, maar helemaal zelf geleerd had. Anton Rooskens was een tijdje aangesloten bij de CoBrA-groep, een groep experimentele kunstenaars die niet hielden van figuratief schilderen.Meer informatie:
Carpet Creations
Goudenregen 14
8141 XA Heino
0572 394 160
info@carpet-creations.com
www.carpet-creations.com

Publicatiedatum: