Nettowinst Ikea loopt flink terug

De Ingka Group heeft onlangs haar cijfers prijsgegeven over het laatste boekjaar. Hieruit blijft dat de omzet gegroeid is met 5,7% tot 42 miljard euro. Het bedrijfsresultaat blijft stabiel op 2 miljard euro. De nettowinst is echter wel flink gedaald.

Het afgelopen jaar bleef individuen en bedrijven uitdagen. Ondanks ongekende uitdagingen als gevolg van de tragische oorlog in Oekraïne, verstoringen van de toeleveringsketen, verhoogde inflatie en de aanhoudende impact van de pandemie, groeide de totale omzet van Ingka Group tijdens het boekjaar 2022, met een stijging van 5,7% tot 42 miljard euro voor haar drie activiteiten (IKEA Retail, Ingka Investments en Ingka Centres). Het bedrijfsresultaat bleef stabiel op 2 miljard euro.


Foto ter illustratie © Tomasz Bidermann | Dreamstime

Solide
"Ik ben trots op de inspanningen van alle medewerkers en ik wil hen bedanken voor hun toewijding tijdens een onvoorspelbare en uitdagende periode", aldus Juvencio Maeztu, plaatsvervangend CEO en CFO Ingka Group (IKEA).

“Onze financiële prestaties zijn solide geweest, rekening houdend met de uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd, en versterken de veerkracht van het bedrijf. We zijn erin geslaagd om te groeien, te investeren en over het algemeen is het een positief financieel resultaat. Dit biedt een goede basis voor de uitdagingen en kansen die voor ons liggen.”  

Ingka Group bleef investeren in haar bedrijfstransformatie, haar winkels, distributie- en klanttevredenheidsnetwerken, de digitale klantervaring en Meeting Places (winkelcentra) en zette haar duurzaamheidsinvesteringen in hernieuwbare energie en bosbouw voort, goed voor een investeringsuitgave van 2,1 miljard euro, plus acquisities van 0,5 miljard euro.

Tegelijkertijd is het bedrijf blijven investeren in hernieuwbare energie op nutsschaal, voor een totaalbedrag van 0,3 miljard euro in boekjaar 2022, en dit jaar produceerde het bedrijf 40% meer hernieuwbare energie dan het verbruikte. Ook heeft Ingka Group zich in 2022 gecommitteerd aan investeringen van meer dan 0,8 miljard euro in projecten voor hernieuwbare energie, in Europa en Azië.

Flinke daling nettowinst
Ingka's nettowinst daalde aanzienlijk tot 0,3 miljard euro, voornamelijk als gevolg van de ontwikkeling van de financiële marktinvesteringen (FMI). Dit stond niet in verband met de normale dagelijkse bedrijfsvoering van de detailhandel. Gedurende het jaar zorgden stijgende rentetarieven voor lagere obligatiewaarden in de FMI, in lijn met de wereldwijde financiële markten. Het nettoresultaat werd ook beïnvloed door de effecten van de afbouw van activiteiten in Rusland.

N.B. Het gaat over de cijfers van boekjaar: 1 september 2021 – 31 augustus 2022.

Bron: Ingka Group


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.