Milde krimp Nederlandse economie

De Nederlandse economie kromp in het derde kwartaal en zette daarmee de eerste stap naar een milde recessie. Vooruitkijkende indicatoren dalen verder, maar wijzen voorlopig niet op een diep ravijn. Dat met ING in een persbericht.Krimp vooral veroorzaakt door terugval van de investeringen
ING zag het aankomen, maar deze week werd het dan ook officieel. De Nederlandse economie kromp in het derde kwartaal van 2022. De milde krimp van -0,2% kwartaal-op-kwartaal kwam vooral doordat er minder is geïnvesteerd (-1,7%). De terugval betrof vooral transportmiddelen en bouwwerken (zowel woningen als bedrijfsgebouwen als infrastructuur). Ook de overheidsconsumptie viel een heel klein beetje terug (-0,1%).
 


Enigszins verrassend was dat de consumptie van huishoudens nog wel toenam, al was de groei miniem (+0,1%). Realisatiecijfers van de afgelopen maanden suggereren dat de consumptievolumes vooral toenamen door het meer nuttigen van voeding, drank & tabak en door het aantrekken van het Nederlandse toerisme in het buitenland. Duurzame goederen, overige goederen (waaronder energie) en vooral diensten werden minder gekocht.

Ook viel de invloed van de verslechterende wereldconjunctuur op de Nederlandse uitvoer (+0,9%) nog mee: de uitvoer van diensten (zoals toerisme) en van binnenland geproduceerde goederen en de wederuitvoer namen allemaal nog toe. Omdat daar een vergelijkbare toename van de invoer (+1,0%) tegenover stond droeg de handel nauwelijks (0,05%-punt) bij aan de bbp-ontwikkeling.

Krimp in het vierde kwartaal kan milde recessie compleet maken
Rest de vraag waar het nu heengaat met de economie. Uit de Conjunctuurenquête Nederland bleek deze week dat het sentiment van het Nederlandse bedrijfsleven breed is gedaald. De meeste indicatoren staan lager dan in het voorgaande kwartaal en dat geldt voor de meeste bedrijfstakken. Zo zien we de verwachting over productie, omzet, buitenlandse omzet, personeelssterkte en investeringen voor de rest van 2022 allemaal afnemen. Tegelijkertijd blijkt dan dat er bij al deze vragen nog steeds meer optimistische ondernemers zijn dan pessimistische. Dit suggereert dat er ook in het vierde kwartaal een krimp aan zit te komen, maar wel een milde.

Lees hier het complete artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.