'Winsten detailhandel staan zwaar onder druk'

Het grootste deel van de ondernemers in de detailhandel zal, onder huidige omstandigheden, de komende jaren verlies lijden. Dat zeggen brancheorganisaties in de detailhandel op basis van een doorberekening van onderzoeksbureau Panteia.ING Sector Banker Dirk Mulder (zie foto) denkt er het zijne van: “De detailhandel heeft op dit moment te maken met flinke kostenstijgingen. Onder andere door de oorlog in de Oekraïne zijn de energiekosten en de kosten voor de inkoop van producten fors gestegen. Als gevolg van het personeelstekort vragen werknemers een hoger salaris, waardoor ook de personeelskosten toenemen Daar komt de stijging van het minimumjeugdloon per 1 januari 2023 nog bij. Verder zorgt de hoge inflatie ervoor dat verhuurders de huren verhogen.

De detailhandel zal de hogere kosten slechts deels kunnen doorberekenen aan de gast. Een deel zal dan ook ten koste gaan van de winstmarge, die de afgelopen jaren al sterk onder druk stond. Het heeft gevolgen voor de financierbaarheid en de levensvatbaarheid van winkels en daarmee voor de leefbaarheid van de buurt waarin winkels zijn gevestigd", besluit Mulder.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.