Aantal vergunde nieuwbouwwoningen 3 procent lager in derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2022 werd voor 14,6 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 3 procent minder dan in het derde kwartaal van 2021. De omzet in de bouw was in het derde kwartaal van 2022 9,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.


Nieuwbouwproject De Krijgsman in Muiden. Foto: Funda.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen was elk kwartaal in 2022 lager dan in 2021. Tot nu toe is in 2022 voor 48,1 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven, ruim 12 procent minder dan in dezelfde periode in 2021. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening tot aan realisatie is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.Bouwkosten bedrijfsgebouwen lager
De vergunde bouwkosten voor bedrijfsgebouwen in het derde kwartaal waren bijna 1,8 miljard euro, ruimt 11 procent lager dan in het derde kwartaal van 2021. Nieuwbouw was goed voor bijna 1,3 miljard euro, 13 procent minder. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam met bijna 7 procent af tot 505 miljoen euro.De vergunde bouwkosten voor woningen daalden ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 met ruim 1 procent naar bijna 3,5 miljard euro. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen waren met bijna 2,8 miljard euro vrijwel gelijk aan die van voorgaand jaar (bijna -1 procent). De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met ruim 2 procent tot 707 miljoen euro.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.