Anthony Goesaert van Libeco: 'We zijn al 164 jaar gespecialiseerd in één ding: Belgisch linnen'

Belgisch linnen, gemaakt van de vlasplant, is over de hele wereld een begrip. Eén van de grootste spelers hierin is het in 1858 opgerichte familiebedrijf Libeco, dat jaarlijks meer dan 3 miljoen meter aan linnen produceert. Libeco blijft dan ook flink investeren en innoveren om deze positie te behouden.


Anthony Goesaert en zijn collega Thomas Luys van Libeco, tijdens Heimtextil 2022.

Investeren in de toekomst
"Een aantal jaar geleden hebben we ons magazijn geautomatiseerd", legt sales manager Anthony Goesaert uit, terwijl hij een aantal zelfrijdende robots aanwijst. Zo wordt het magazijn door computers gemanaged en is het energieverbruik verlaagd. "Tevens hebben we laatst 1600 extra zonnepanelen laten plaatsen, waardoor het totaal neerkomt op 4000." Doordat duurzaamheid altijd hoog in het vaandel heeft gestaan, is Libeco al sinds 2014 een CO2-neurtraal bedrijf.Maar het blijft niet alleen bij het magazijn. Ook het kantoor en de showroom worden momenteel op de schop genomen. "Begin 2023 zal de bouw afgerond worden. De toonzaal wordt flink uitgebreid en zal tevens als experience center figureren. Hier zullen de producten geheel tot hun recht komen", legt Anthony uit.Van vlas tot eindproduct 
Bij Libeco willen ze namelijk het verhaal achter de producten overbrengen. Van vlas tot eindproduct is namelijk een bijzonder proces. "Het begint allemaal eind juni, als de vlasplanten in bloei staan en de zaaddozen gevormd worden. Na een maand wordt het vlas uit de grond getrokken (met wortel en al) en op het land gelegd om te rooien." Zes weken lang ligt de plant op het land. Vocht breekt gedurende deze periode de pectines in de stengels af en er komen vezels vrij.


 
Vervolgens breekt een zwingelmachine de houterige stengel van de plant in stukjes en komen de vezels vrij. Deze worden via fijne pinnetjes gekamd en de korte vezels worden gescheiden van langere. "Daarna worden er garens gesponnen van het vlaslint, waar uiteindelijk de stoffen mee geweven worden", licht Anthony toe.En dan ben je er, zou je denken. Maar dat is niet het geval. "De kwaliteitscontrole is enorm belangrijk. Het linnen wordt aan het eind van het proces nog twee keer gecheckt en zo nodig met de hand gerepareerd." Eén keer na het weven en één keer nadat de stof een afwerkende behandeling heeft ondergaan, zoals wassen, bleken of verven.Fabrics, Home en Contract
Het gehele assortiment van Libeco doorlopen deze stappen. Het uiteenlopende aanbod van de Vlaamse onderneming is op te delen in drie groepen: Fabrics, Home en Contract. "Het grootste gedeelte dat we verkopen valt onder Fabrics. Dit zijn onder andere interieurstoffen voor meubels en gordijnen. Home zijn afgeronde producten, zoals beddengoed, accessores, tapijt en keukentextiel. Contract is voor de projectmarkt, denk aan restaurants en hotels."Bijzondere klanten
In totaal biedt Libeco 3000 verschillende soorten stoffen en afgewerkte producten aan. Met het hoofdkantoor in Meulebeke en een sales office in Amerika verkoopt Libeco in meer dan 65 landen over heel de wereld. "We hebben door de jaren heen aan bijzondere klanten mogen bedienen. Zo kan je onze producten van het Koninklijk Paleis tot zelfs bij James Bond terugvinden", besluit Anthony lachend.

Zoals ieder jaar zal Libeco in 2023 weer deelnemen aan een reeks beurzen. Zo staan er wereldwijd 15 verschillende events op de planning, waaronder Heimtextil, Proposte, Decosit en Maison&Objet. Dus iedereen die benieuwd is naar de producten van van Libeco kan hier een kijkje komen nemen.

Meer informatie:
Libeco NV
Tieltstraat 112
8760 Meulebeke
+32 (0)51 48 89 21
info@libeco.com
www.libeco.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.