Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Breekt 'Community Land Trust’-denken ook in België door?

"Nadat we het eerder over co-housing hadden gaan we nu nog een stap verder", begint Jan Hoffman zijn artikel voor Architect@Work. "We stellen je een interessante nieuwe manier van denken voor over betaalbaar wonen, waarbij het grond- en woningbezit van elkaar worden gescheiden." Dit wordt ‘Community Land Trust’ genoemd, waarbij bewoners enkel het huis kopen, niet de grond waarop de woning staat.


Meulestede biedt 34 betaalbare koopwoningen aan in een concept waarin de woningen op een intelligente manier worden gestapeld.

Wat dit in de praktijk kan zijn, illustreert Jan 
met het allereerste CLT-project dat momenteel in uitvoering is en waarvoor de eerste feestelijke spadesteek gegeven werd op 8 oktober in Gent.

Bij een CLT-project staat centraal dat de grond eigendom blijft van een stichting. Deze stichting wordt bestuurd door de bewoners van de woningen, de buurt, het middenveld en de overheid samen. Het doel is het recht op wonen garanderen.

Voor het project in Gent (Meulestede) heet de stichting CLT Gent. Die stelt zich tot doel mensen met een laag tot bescheiden inkomen een eigen kwaliteitsvolle en energiezuinige koopwoning aan te bieden. Het gaat daarbij om energiezuinige woningen, en dit enkel voor zij die in aanmerking komen voor een sociale koopwoning.

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: