'Ondernemers zuchten onder hoge inflatie, stijgende rente en dalende koopkracht'

Het Nederlandse bedrijfsleven gaat uitdagende tijden tegemoet. Niet alleen de energieprijzen blijven volgend jaar hoog, ook de loonkosten nemen toe, terwijl de economie afkoelt. De snel stijgende rente maakt bovendien financiering duurder en zorgt voor terughoudendheid bij investeerders en financiers.Deze samenloop van moeilijke omstandigheden zorgt bij de meeste ondernemingen voor druk op de winstmarge. De winstgevendheid staat vooral onder druk in de sectoren vastgoed, industrie, dienstverlening, vrijetijdsbesteding en technologie, media en telecom (TMT). Dit blijkt uit een analyse op basis van cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op verzoek van ABN AMRO heeft verstrekt. In totaal kunnen bijna zes op de tien bedrijven (58 procent) de kosten niet of nauwelijks doorberekenen aan hun afnemers.

Dat heeft in een aantal branches gevolgen voor de groei van de bedrijvigheid. Zo produceert de basismetaalindustrie sinds de Russische invasie in Oekraïne circa 6 procent minder, vooral door de sterk gestegen energieprijzen. Zinkproducent Nyrstar heeft de fabriek geheel stilgelegd, net als aluminiumsmelter Damco (het voormalige Aldel) in Delfzijl, dat in oktober zelfs failliet ging. Voor 2023 verwacht ABN AMRO een afname van de industriële productie van 3 procent. Ook voor de leisuresector, de retail, de bouw en de landbouw verwacht ABN AMRO een afname van de economische activiteit, terwijl voor de meeste andere sectoren hooguit trage groei wordt verwacht.

Lees hier het complete rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.