Catellani & Smith voor Tenuta Soave Pieropan: een mooi voorbeeld van verlichting op maat

De reeds lang bestaande wijnmakerij Pieropan ligt in het hart van de wijngaarden van Soave (Verona), een land dat kan bogen op een lange traditie in de productie van wereldberoemde wijnen.
Tenuta Soave, het eigendom van de familie Pieropan, werd in 2015 ontworpen door architect Moreno Zurlo en gaat naadloos op in het landschap: de constructie is volledig in de heuvel ingebed, met uitzondering van de gevel in massieve Vicenza-steen.

Het pand is niet alleen ontworpen als een plek om de wijn te produceren, te laten rijpen en te verouderen, maar ook als een locatie om te bezoeken en te verkennen en als locatie voor evenementen. Het gebouw wordt omringd door wijngaarden van de familie - waarvan sommige volledig experimenteel - aangelegd met het oog op het delen van kennis en ervaringen. De werkruimtes binnenin zijn zo ontworpen dat ze perfect aansluiten bij de processen die de grondstoffen ondergaan, en verfraaid met elementen die de emoties kunnen opwekken en de toeschouwer kunnen boeien.

Het decoratieve verlichtingsproject van Catellani & Smith heeft de barriquesalon en de proefsuite van Tenuta Soave Pieropan een nieuwe allure gegeven.

De meest betoverende ruimte van de wijnmakerij is de vatenkelder. Voor wijnbouwers en wijnmakers wekt deze grote ondergrondse ruimte dezelfde eerbied op als een oude gebedsplaats.
Bij binnenkomst leiden twee keurig gerangschikte rijen vaten het oog snel naar de achterkant van de ruimte, versierd met een op maat gemaakt lampmodel "Luna Piena" met een diameter van 240 cm en bedekt met bladgoud.

Ook de plafondverlichting is speciaal ontworpen om het perspectivische effect in de barriquekamer te benadrukken, met de installatie van een reeks op maat gemaakte plafondlampen met verschillende diameters en afwerkingen - goud en koper - die ontworpen zijn om een aantrekkelijk spel van reflecties en schaduwen te creëren.

De plafondlampen met een diameter van 80 en 120 cm bestaan uit een koepel met gekartelde randen en messing staven die een micro-LED ondersteunen die de gouden en koperen afwerkingen benadrukt.
Bovendien is een van de wanden van de zaal versierd met een ijzeren element, beschilderd, met laser gesneden en helemaal bedekt met bladgoud, van binnenuit verlicht door een LED-lampje en voorzien van de woorden "Il futuro ha un cuore antico" (de toekomst heeft een oud hart). Dit is het motto van de familie Pieropan, die Tenuta Soave ziet als "een opvallend nieuw element in overeenstemming met de traditie".

Geïnstalleerd in de proefsuite zijn de plafondmodellen Lederam C180, met een witte kap en een op maat gemaakte messingkleurige gelakte schijf: de LED-module in de schijf aan de onderkant stuurt het licht naar de schijf aan de bovenkant, die het licht reflecteert en verspreidt in de hele ruimte, terwijl er een lichtkrans op het plafond wordt gecreëerd.

Het verlichtingsproject wordt voltooid met talrijke Lederam F2 vloerlampen, met een hoogte van ongeveer 200 cm en samengesteld uit twee metalen staven die elk een draaibare aluminium schijf dragen die bedekt is met bladgoud.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven