Advertorial

Vijf tips voor een beetje India in huis

Wanneer je je huis voor het eerst inricht, is het belangrijk om een basisplan te hebben over hoe je het wilt inrichten. Wil je een huis in moderne stijl, industrieel, Scandinavisch, romantisch, of een mix daarvan? Als je niet bang uitgevallen bent en je huis wilt laten opvallen, is de Indische inrichting misschien meer jouw stijl. Hier zijn zeven tips om inspiratie op te doen uit de Indiase cultuur, zodat ook jij een beetje India in huis kunt halen.

Kleur, kleur en nog eens kleur
Wie ooit zelf in India is geweest, weet dat het hele land in kleuren gehuld is. Dit wordt ook weerspiegeld in de huizen van de Indiërs en ze zijn niet bang om kleur te gebruiken in hun interieur. In Nederland spelen we meestal op safe als het gaat om kleurgebruik, maar als je wat India in huis wilt halen, wees dan niet bang om gedurfde en felle kleuren te gebruiken. In een Indiaas interieur worden vooral de primaire kleuren gebruikt, namelijk blauw, rood, geel en groen. Of je nu helemaal uitpakt en je huis hult in de vrolijke en expressieve kleuren van de Indiase cultuur of je voegt hier en daar iets toe van kleur zoals een felgekleurd kussen, vloerkleed of een kleurrijk kunstwerk, het is alleen even representatief voor de Indiase interieurstijl.

Stoffen en printjes mogen gecombineerd worden
India staat wereldwijd bekend om zijn textielindustrie, die al eeuwenlang deel uitmaakt van de Indiase cultuur en geschiedenis. Door de rijke variatie aan prints, texturen en stoffen is het bijna onmogelijk om ze in uw interieur met elkaar te combineren. Veelal de meest gebruikte stoffen zijn katoen, zijde, linnen en khadi.

Er is geen handboek die je vertelt welke stoffen en prints je bij elkaar mag gebruiken; in het Indiase interieur wordt namelijk afgewisseld door effen en ruwe stoffen en rijkbewerkte stoffen en drukke prints. Het is dus een kwestie van de juiste balans te vinden. Als je de combinatie van verschillende soorten stoffen en printjes iets te druk vindt, kun je er ook voor kiezen om je te focussen op een bepaald meubelstuk, bijvoorbeeld je bank, en deze op te leuken door een plaid of rijkversierde kussentjes.

Houten meubelstukken zijn onmisbaar in een Indiaas interieur
Je hoeft voor een Indiaas interieur geen nieuwe dure meubelstukken te kopen om een Indiase sfeer te creëren in huis. Ongeacht welke meubelstukken je ook hebt staan, je kunt er altijd een Indiase draai aan geven. Voor meubelstukken in Indiase stijl is hout het meest gebruikte materiaal, specifiek donkergekleurd massief hout. Deze houten meubels zullen bijdragen aan het authentieke Indiase gevoel van de ruimte. Door het gebruik van donkere meubels komen niet alleen de felle kleuren nog beter uit hun verf, maar zorgen ook voor een contrast in textuur vergeleken met de ruwe stoffen en drukbewerkte ornamenten.

Mocht je niet in het bezit zijn van houten meubels, zijn er nog verschillende andere manieren om je woonruimte een Indiase sfeer te geven. Zo kun je je glazen salontafel inruilen voor een oude, houten kist en kun je je decor in de ruimte samenbrengen door de toevoeging van een bont tapijt.

Wanddecoratie: tapijten, koperen ornamenten, spiegels, en nog veel meer

In India is er veel variatie aan wanddecoratie en het is daarbij een kwestie van smaak hoe zeer je de wanddecoratie er uit wil laten springen of deze deel wil laten uitmaken van de rest van het interieur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een groot wandtapijt of rijkelijk bewerkte koperen wanddecoratie. Als je dat iets te opvallend vind, kun je er ook voor kiezen om spiegels op te hangen. Spiegels met een massief houten of koperen versierd frame is dé manier om je huis optisch groter te laten lijken en toch die Indiase stijl in huis te halen zonder het al te veel op te laten vallen.

Planten maken het af
Om je Indiase interieur helemaal af te maken, kan een beetje groen natuurlijk niet ontbreken. Er is niets zo samenhangend als het toevoegen van een paar groene elementen in de vorm van planten. Of je nu een klein of een wat groter huis hebt, en of je nu een plantenliefhebber bent of totaal geen groene vingers hebt, je kunt op elke mogelijke manier een plant aan je interieur toevoegen. Kies bijvoorbeeld voor een grote plant in de hoek van de ruimte of een klein plantje op je salontafel in het midden van de kamer.

Niet iedereen is natuurlijk even ervaren in het verzorgen van planten, maar dit maakt wel je Indiase interieur helemaal af. Je hoeft daarbij niet heel je huis vol te hangen met planten, zeker als je daar geen ervaring mee hebt, maar kies in dat geval voor een makkelijk te verzorgen klimplant of enkele vetplantjes voor op een dressoir of bijzettafeltje. Alles is mogelijk.

Niet genoeg inspiratie opgedaan? Doe inspiratie op in India
Heb je nog geen genoeg gekregen van alle interieurmogelijkheden die er zijn om je huis om te toveren in een klein stukje India en wil je de sfeer proeven in een echt Indiaas interieur? Maak dan een reis naar India en dompel je onder in de kleurrijke en decoratieve Indiase cultuur. Denk er wel aan om voor vertrek te zorgen dat je al je reisdocumenten op orde hebt. Zo moet je voorafgaand aan je reis voor India in het bezit zijn van een geldig visum. Dit is een e-visum en kun je gemakkelijk online aanvragen. Zo hoef je daardoor geen bezoek te brengen aan een ambassade of consulaat. Met een geldigheid van dertig dagen heb je ruim de tijd om je te laten inspireren door al het moois wat India te bieden heeft.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.