Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Risico’s van een huizenprijsdaling zijn vooralsnog beheersbaar voor woningeigenaren'

Bij een hogere rente kunnen de hypotheeklasten van woningeigenaren snel oplopen. De meeste Nederlandse eigenaren hebben de rente op hun hypotheek echter voor langere tijd vastgezet. Ook de risico’s van een huizenprijsdaling zijn vooralsnog beheersbaar voor woningeigenaren. Dat Philip Bokeloh, senior econoom bij ABN Amro.


Royale hoekwoning in Zwartsluis uit 19e eeuw. Foto: Funda.

Restschuld een gevaar, maar risico’s anders dan in 2008
Na het recente NVM-bericht dat de huizenprijzen in het derde kwartaal bijna 5,8% lager stonden dan in het kwartaal ervoor, is de kentering van de huizenprijzen nu ook in de CBS/Kadaster-cijfers zichtbaar.

Volgens het CBS/Kadaster zijn de huizenprijzen in september met 0,7% gedaald ten opzichte van augustus. Als de huizenprijzen met dit tempo blijven dalen, dan zullen de huizenprijzen eind 2023 ruim 10% lager staan dan in augustus 2022.

De belangrijkste oorzaak van deze kentering is de scherp gestegen hypotheekrente. Als gevolg daarvan stijgen de hypotheeklasten en kunnen kopers minder lenen op basis van hun inkomen. Daarnaast groeit de onzekerheid over de economie door de oorlog in Oekraïne. Grote aankopen, zoals een woning, worden daarom uitgesteld. Dit ook omdat de hoge inflatie de koopkracht aantast, waardoor gezinnen minder geld overhouden voor huisvesting.

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: