Tarkett reduceert CO2-uitstoot in bouwsector

Gisteren, 27 oktober was het Earth Overshoot Day: het kantelpunt waarop het verbruik van ecologische hulpbronnen groter is dan wat de aarde kan herstellen in een jaar. Door de groeiende wereldbevolking en de toenemende vraag naar producten, neemt de druk op natuurlijke grondstoffen en het milieu toe. "Dat zal uiteindelijk leiden tot uitputting van natuurlijke hulpbronnen en resulteren in milieuproblemen, die een bedreiging vormen voor onze planeet", aldus Tarkett.Circulariteit is de meest effectieve manier om de druk op grondstoffen te verkleinen en CO2-uitstoot te verminderen. Tarkett recyclet daarom met het terugname- en recyclingprogramma ReStart zo veel mogelijk installatieafval en gebruikte vloeren. Van de huidige grondstoffen waaruit de vloeren van Tarkett bestaan, is op dit moment 70 procent hernieuwbaar en/of overvloedig beschikbaar. Het bedrijf wil in lijn met het Klimaatakkoord binnen de hele waardeketen de uitstoot van broeikasgassen reduceren met 30 procent in 2030, ten opzichte van 2019. De ambitie van Tarkett is om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.

“Wanneer je kijkt naar de gehele productlevenscyclus behaal je veel winst door het niet hoeven te ontginnen van nieuwe grondstoffen én door het voorkomen van verbranding achteraf. Voor ons is échte circulariteit de manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. En dit doen we samen met een groeiend aantal klanten”, vertelt Marco Van Bergen, Manager ReStart®-programma bij Tarkett.

560 ton aan vloeren teruggenomen
Tarkett laat weten dat het in Europa de enige vloerenleverancier is die zoveel diverse vloeroplossingen kan terugnemen en recyclen tot nieuwe vloeren. Bij recycling wordt minstens de helft van de CO2-uitstoot bespaard, doordat recycling verbranding achteraf voorkomt en ontginning van nieuwe materialen vermindert.

In 2021 heeft Tarkett binnen Nederland 498 ton teruggenomen van hun eigen tapijtcollecties om te kunnen recyclen. Wanneer dit volledig gerecycled is, staat dit gelijk aan ongeveer 1.100 vluchten van Amsterdam naar New York. Ook heeft Tarkett binnen Nederland 62 ton pvc-vloeren ingezameld in hetzelfde jaar, waarbij de vermindering aan CO2-uitstoot ongeveer 192.000 kg is. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van meer dan 1 miljoen kilometers met een personenauto.

Het materiaal dat wordt ingezameld gaat naar één van de acht recyclingcentra van Tarkett. Zo worden tapijttegels lokaal ingezameld in Tarkett’s fabriek in Waalwijk (Nederland) en pvc-vloeren in Clervaux (Luxemburg). De andere recyclingcentra zijn gevestigd in Italië, Polen, Zweden, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Duurzame samenwerkingen
“Tijdens de renovatie van University Utrecht campus hebben we in samenwerking met de aannemer en Tarkett de oude vloeren middels het ReStart®-programma kunnen recyclen. De oude vloeren van de campus zijn in het recyclingcentrum in Waalwijk verwerkt tot grondstof voor nieuwe vloeren. Dit draagt bij aan de duurzaamheidsambitie die wij als Bol.com nastreven. Fijn om hierin samen te kunnen werken met Tarkett op het gebied van duurzaamheid”, aldus Bol.com.

Christa Beaufort, Manager Sustainability bij ABN AMRO Bank N.V., zegt: “Waar mogelijk proberen we als ABN AMRO onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Tijdens de renovatie van onze gebouwen in onder andere Amsterdam keken we kritisch naar de selectie van duurzame producten. Voor de vloeren hebben we gekozen voor de DESSO-tapijttegels van Tarkett: deze worden na de levensduur teruggenomen voor recycling. Hierdoor hebben ze een veel lagere CO2-uitstoot dan de vloeren die na de levensduur worden verbrand.”

Meer informatie:
Tarkett
www.tarkett.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.