'Daling van aantal aflossingvrije hypotheken'

In 2021 was er sprake van een opmars van de (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek, omdat het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek niet meer zo groot was. Nu de hypotheekrente flink is gestegen, heeft de hypotheekrenteaftrek juist weer meer impact en zien we dan ook een daling van het aantal aflossingsvrije hypotheken afgesloten in het derde kwartaal van 37 procent.

De Hypotheker laat aan de hand van een rekenvoorbeeld zien dat een aflossingsvrij hypotheekdeel minder aantrekkelijk is geworden, zeker voor kopers die geen gebruik kunnen maken van het overgangsrecht.


Amsterdamse grachtenpanden te koop aangeboden op Funda.

Aflossingsvrije hypotheek minder gunstig geworden
De Hypotheker heeft berekend wat een stel met een bruto jaarinkomen van respectievelijk 40.000 en 35.000 euro aan maandlasten betaalt voor een hypotheek van 300.000 euro*. Hieruit blijkt dat een aflossingsvrije hypotheek vanwege de sterk gestegen hypotheekrente minder gunstig is geworden.


* Het gaat om een NHG-hypotheek met een hypotheekrente van 4,38 procent en een rentevaste periode van 10 jaar, waarbij rekening is gehouden met de bijtelling van het eigen woningforfait. 

Lees hier het complete artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.