Autoriteit Consument & Markt haalt uit naar leveranciers:

'Wie bepaalt de verkoopprijs in de winkel?'

Winkeliers moeten zelf hun verkoopprijs bepalen. Leveranciers mogen alleen een adviesprijs meedelen. Die oproep doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de campagne ‘Wie bepaalt de prijs’. Winkeliers kunnen op de website van de ACM checken of het gedrag van de leverancier door de beugel kan. De ACM heeft daarbij een voorbeeldbrief gemaakt die de winkelier naar de leverancier kan sturen.Tijdens de campagne gaat de ACM ook verschillende leveranciers waarschuwen dat ze mogelijk verboden invloed uitoefenen op de prijzen van winkeliers. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven in bad- en doucheproducten en slimme elektronische sportapparaten. Op basis van meldingen bij de ACM krijgen deze bedrijven een waarschuwing. Daarna houdt de ACM in de gaten of de bedrijven voldoen aan de wet. Mocht een bedrijf alsnog in de fout gaan dan riskeren zij een boete die kan oplopen tot 900.000 euro of 10% van de omzet.

Kortingsacties
De campagne met de voorbeeldbrief kan in de komende maanden van pas komen bij winkeliers. Er staan in deze tijd veel kortingsacties op stapel. Dat begint met de ‘BlackFriday’ en gaat door tot en met de Kerst. Juist in deze tijd is het belangrijk dat winkeliers zelf hun prijs mogen bepalen. Leveranciers mogen nooit aan winkeliers vragen hun verkoopprijzen te verhogen; zij mogen dus ook geen kortingen verbieden.

Adviesprijscheck
Leveranciers mogen alleen een vrijblijvende adviesprijs meedelen. Als een leverancier een winkelier onder druk zet om die adviesprijs ook in de winkel te voeren, is er sprake van een zware overtreding. Druk kan bestaan uit het niet leveren van de producten. Ook telefoontjes en appjes waarin dringend gevraagd wordt om zich aan de adviesprijs te houden of waarin wordt gezegd dat anderen zich ook aan de adviesprijs zullen gaan houden, mogen niet. Winkeliers kunnen op de ACM site de ‘adviesprijscheck’ doen om te kijken of regels overtreden worden.

Bron: Autoriteit Consument & Markt (ACM)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.