Daar zet de FNV op in bij de cao-onderhandelingen

‘Eerlijker en hoger loon voor medewerkers Ikea’

Veel lonen bij Ikea liggen net boven het minimumloon. Dat het kabinet het minimumloon per 1 januari 2023 verhoogt met 10 procent is volgens Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) positief nieuws. Toch gaan ze nog een stapje verder. "Wij eisen een leefbaar loon van minimaal 14 euro. Medewerkers bij Ikea verdienen het om er flink op vooruit te gaan."Eerlijke verschillen
Doordat het wettelijk minimumloon stijgt, gaan straks alle laagste lonen bij Ikea omhoog. FNV vindt het daarom belangrijk dat er eerlijke verschillen zijn tussen werknemers. Dus: naar gelang je meer ervaring en/of meer verantwoordelijkheden hebt, verdien je meer.

"Op je loonstrook staat je uurloon vermeld. Als het goed is, ligt dat (iets) boven het wettelijk minimumloon van 11,26 euro per uur. Per 1 januari is het nieuwe wettelijk uurloon 12,38 euro bij een werkweek van 36 uur. Bij Ikea is het belangrijk dat jouw loon ook straks weer boven het nieuwe wettelijk minimumloon ligt en dat ervaring en/of meer verantwoordelijkheden gewaardeerd blijft worden. Het kan immers niet zo zijn dat functies met verschillende zwaarte en verantwoordelijkheden straks hetzelfde salaris ontvangen", aldus FNV.

Waarom 14 euro?
FNV vervolgt: "Van het loon voor je werk bij Ikea moet je fatsoenlijk kunnen leven. Daarom zetten wij in op een leefbaar loon van minimaal 14 euro. Het is natuurlijk belangrijk dat het hele loongebouw én alle verdiende lonen omhoog gaan. Dit komt tegemoet aan de hogere kosten voor boodschappen en energie. Het beste antwoord op inflatie is automatische prijscompensatie. Uiteindelijk willen wij dat de lonen ieder jaar automatisch meestijgen met de verhoogde kosten voor levensonderhoud, plus een bedrag daarbovenop zodat de lonen meer waard worden."

Bron: FNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.