Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zijn we op weg naar een katoencrisis?

Decennialang is katoen de basis geweest van veel producten voor woninginrichting - lakens, handdoeken, meubelstoffen, beddengoed, tapijten, om er maar een paar te noemen. Dat kan binnenkort veranderen, meldt Business of Home.

Een perfecte ecologische en politieke storm tekent zich af die de dominantie van katoen als grondstof bij uitstek voor veel woonproducten bedreigt. Een één-tweetje van sterk stijgende prijzen in combinatie met een zeer beperkt aanbod begint de markt al te beïnvloeden, maar het volledige effect van deze veranderingen zal pas in 2023 duidelijk worden. En het zal minstens tot 2024 duren voordat er enige verlichting in zicht is.


Foto ter illustratie. © Phartisan | Dreamstime.com 

Dezelfde milieufactoren die een menselijke tol eisen en wereldwijd de voedselgewassen verwoesten, treffen ook de katoenvelden. Het dreigende tekort aan dit essentiële materiaal, dat velen van ons waarschijnlijk als vanzelfsprekend beschouwen, kan de woninginrichting op korte en lange termijn op nieuwe manieren veranderen.

Waar je ook kijkt, katoen is in crisis. In de VS, de derde grootste katoenproducent ter wereld en de grootste exporteur, zal de oogst dit jaar waarschijnlijk aanzienlijk kleiner zijn door de droogte in de beste teeltgebieden. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft zijn prognose voor de katoenproductie van 2022 met 28 procent verlaagd, het laagste niveau in tien jaar. Het zwaarst getroffen gebied is Texas, dat meer dan de helft van de productie van het land voor zijn rekening neemt. Prognoses zeggen dat die met de helft kan worden verminderd ten opzichte van vorig jaar, in totaal meer dan $ 2 miljard aan katoen. Een recent artikel in de New York Times meldde dat veel Texaanse katoentelers niet eens van plan zijn om grote delen van hun velden te oogsten, omdat de oogst zo gering zal zijn.

Het kan nog erger in Pakistan, de vijfde grootste bron van katoen. Het probleem daar is niet te weinig water, maar te veel. Recente stormen hebben catastrofale overstromingen veroorzaakt, en vroege schattingen zijn dat maar liefst de helft van de oogst van het land is vernietigd. Over de grens in India, dat nu de grootste katoenteler ter wereld is, zijn overstromingen ook een probleem. Volgens een recent artikel in Quartz hebben "plagen" dit jaar ook de oogst vernietigd, en de Cotton Association of India schat dat de totale katoenproductie met 6 tot 8 procent is gedaald.

In China, dat jarenlang de grootste katoenproducent was, maar nu tot de tweede plaats is gedaald, is de overmatige hitte een uitdaging - vergelijkbaar met die waarmee de vijfde producent, Brazilië, werd geconfronteerd. Maar het echte probleem in China is meer politiek dan milieu, vooral voor de Amerikaanse markt. De Biden administratie heeft het gebruik van katoen uit de Chinese regio Xinjiang verboden, de bron van maar liefst 20 procent van de wereldwijde katoenaanvoer - vanwege de vermeende wrede behandeling van de lokale Oeigoerse bevolking door de regering Xi Jinping (de Chinese regering ontkent de beschuldigingen). Het is waarschijnlijk dat producten waarvoor katoen uit de regio is gebruikt, nog steeds in Amerikaanse winkels terechtkomen, maar de beperkingen dragen zeker bij aan de wereldwijde katoendruk.

Lees hier verder

Publicatiedatum: