'Met alle gevolgen van dien'

Schuim voor matrassen wordt weer schaarser

Consumenten moeten opnieuw rekening houden met langere levertijden van matrassen, omdat het schuim dat nodig is om matrassen te produceren momenteel schaarser wordt. Reden hiervoor is het gebrek aan beschikbaarheid van de grondstof tolueendiisocyanaat (TDI), die nodig is voor de productie van klassieke schuimen. Dat meldt Moebelmarkt. 


Foto ter illustratie. Perfect Home Shop

De huidige situatie doet denken aan de herfst van 2020 - want ook toen waren er enorme knelpunten in de grondstof TDI, die nodig is voor de productie van schuim voor matrassen. De achtergrond is dat 's werelds weinige fabrikanten van deze grondstof technische storingen blijven melden, die vervolgens leiden tot tekorten en prijsstijgingen. Meest recentelijk, in augustus, had Covestro - een van de drie TDI-fabrikanten in Europa - een productiestop en werd overmacht geregistreerd. "Onder experts uit de branche groeit het vermoeden dat er een systeem achter deze fouten zit", zegt de branchevereniging matrassen.

De branchedienst Kunststoff Information sprak onlangs van een "catastrofale maand voor soepelschuimverwerkers" en voorspelde: "TDI zal de prijzen duidelijker zien stijgen gezien het krappe aanbod." Volgens de matrasvereniging is de situatie voor matrasfabrikanten in Duitsland dramatisch, "en dit, hoewel de producenten al te lijden hebben van de stijgingen in de materiaalsector en van de gas- en elektriciteitsprijzen." Afgezien van het feit dat het tekort aan de materiële TDI gepaard gaat met een verdere stijging van de grondstofkosten, is er zijn nu dermate ingrijpende knelpunten dat in oktober niet genoeg materiaal beschikbaar zal zijn. "Dus handel en consumenten hebben te maken met knelpunten in de levering en mogelijk.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.