Dirk Mulder over routes naar een duurzame en eerlijke handelsketen

Wat betekent de CSRD voor ruim tweeduizend Nederlandse MKB-bedrijven?

De zogeheten Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is volgens Sector Banker Dirk Mulder van toepassing op alle grote bedrijven die onder de EU-wetgeving vallen of beursgenoteerd zijn of gevestigd in een EU-lidstaat. "De CSRD is ook van toepassing op wereldwijde bedrijven die activiteiten hebben in Europa. Naast deze criteria moeten bedrijven aan minimaal twee van de volgende 3 eisen voldoen: 1) netto omzet, 2) balanstotaal en/of 3) aantal medewerkers. 

Vanaf 1 januari 2024 moeten bedrijven met 500+ werknemers voldoen aan de CSRD, hetgeen inhoudt dat de CSRD-rapportagevereisten verplicht zijn in de jaarverslagen van boekjaar 2024. Bedrijven die voldoen aan de CSRD-criteria (o.m. 250+ werknemers) volgen een jaar later. Het MKB (minder dan 250 werknemers) volgt nog weer later, in 2026. De timing hiervan is nog een voorstel waarover Europa formeel nog moet beslissen. Naar verwachting gebeurt dat in oktober.

Niet beursgenoteerde MKB-bedrijven kunnen zelf kiezen of ze de rapportagestandaarden van de CSRD willen gebruiken. Toch zullen steeds meer MKB-bedrijven verzoeken om duurzaamheidsinformatie ontvangen van leveranciers, klanten en investeerders die moeten voldoen aan de CSRD. Daarnaast kan het ook verstandig zijn voor MKB-bedrijven om deze duurzaamheidsinformatie te gebruiken in hun businessmodel om toekomstbestendig te zijn.

Uit onderstaand overzicht blijkt dat binnen Trade & Retail zo’n 2.080 MKB-bedrijven (0,88% van het totaal aantal bedrijven in Nederland) de komende jaren tot 2026 hier rekening mee zullen moeten gaan houden. Uiteindelijk zal ieder bedrijf eraan moeten geloven.Lees hier het complete artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.