Belgisch bedrijf wil nu doorgroeien tot een absolute wereldspeler

Ceo's Klaas Arnout en Sandra Maes verkopen significant minderheidsbelang Basalte

Basalte, de ontwikkelaar en producent van gesofisticeerde highend technologieën voor slimme luxewoningen uit het Oost-Vlaamse Merelbeke, gaat in zee met het Duitse investeringsfonds EMH Partners. De private equity groep uit München, met 1 miljard euro onder beheer, verwerft een significant minderheidsbelang in Basalte en zal het bedrijf internationaal verder helpen groeien.


Klaas Arnout, oprichter en CEO van Basalte, met partner Sandra Maes. Het duo blijft het bedrijf leiden.

“Voor ons is dit een heel belangrijke stap om ons enorm groeipotentieel te kunnen waarmaken”, zegt Klaas Arnout, oprichter en CEO van Basalte. “De tijd was rijp om een nieuwe fase aan te boren in ons groeiproces en het eerste wereldwijde luxe designmerk in het domein van smart homes te worden”. EMH Partners is als investeringsfonds actief in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar investeert nu voor de eerste keer buiten die regio. Hoeveel EMH Partners investeert maken de partijen niet bekend. Oprichters en eigenaars Klaas Arnout en Sandra Maes blijven het bedrijf verder leiden.

In België en Nederland doet de naam Basalte bij weinig mensen een belletje rinkelen, maar in de wereld van Arabische sjeiks, koninklijke families, internationaal bekende topvoetballers, populaire dj’s, rijke ondernemers en toparchitecten is het bedrijf uit Merelbeke al lang geen onbekende meer. Basalte gooit de laatste jaren hoge ogen met zijn uiterst intuïtief en minimalistisch ontworpen besturingssysteem voor slimme woningen waarmee je o.a. de verlichting, zonwering, klimaatregeling, muziek of veiligheid in huis centraal kan bedienen.

Combinatie van hoogwaardig design met slimme technologie
Gestart met het vervaardigen van een lichtschakelaar in 2008, is het ondernemerskoppel Arnout en Maes erin geslaagd één volledig ecosysteem te ontwerpen op basis van een aparte server in de woning. Gebruikers kunnen zo op een erg intuïtieve manier het licht, de temperatuur, de muziek en veiligheid in elke ruimte van het huis bedienen via een designschakelaar, een app of een afstandsbediening. Alles wordt met elkaar verbonden zodat de bewoner kan genieten van het ultieme comfort in zijn woning. Gebruiksgemak, gesofisticeerde technologie en een minimalistisch design zijn kenmerkend voor de luxeproducten van Basalte.

“De grote valkuil van technologieën voor slimme woningen, is dat die technologieën niet eenvoudig zijn om te gebruiken. Wij hebben ervoor gezorgd dat alle complexe systemen in een huis gestroomlijnd zijn en kunnen samenwerken. Het heeft jaren geduurd om dat platform en die software te ontwikkelen. Dat combineren we met een uitgepuurd design in hoogwaardige materialen. Die constante focus op kwaliteit, design én technologie heeft ertoe geleid dat we nu top of mind zijn in het luxesegment van slimme woningen”, zegt Klaas Arnout, CEO van Basalte.

Zo’n 90% van de productie is bestemd voor het buitenland. Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt binnen Europa. Verder richt Basalte zich op clusters zoals de Côte d’Azur in Frankrijk, Marbella in Spanje en de Spaanse Balearen. Maar ook het Midden-Oosten wint steeds meer aan belang. Tegelijk zal ook de Amerikaanse markt verder aangeboord worden.

De laatste jaren ging het erg snel en groeide de onderneming organisch naar een omzet van 11,2 miljoen euro in 2021 (30% meer dan in 2020). Tegen eind dit jaar mikt Basalte op een groei in de omzet van meer dan 40% in vergelijking met vorig jaar.Nieuwe fase in groei familiebedrijf
Arnout en Maes speelden al langer met het idee om een extra financiële partner aan boord te halen, maar de tijd was er nog niet rijp voor. Tot vandaag dus. Alle puzzelstukken vallen nu samen: de producten staan op punt en de vraag naar high-end technologie voor slimme woningen blijft groeien. De instap van EMH Partners moet ervoor zorgen dat Basalte kan doorgroeien tot een absolute wereldspeler.

“De komst van EMH Partners geeft ons financiële vleugels. Ons doel is om het eerste wereldwijde luxe designmerk in de wereld van smart homes te worden. Met deze investering kunnen we onze groei nog meer aanzwengelen en meer zichtbaarheid verwerven. We zullen ons productportfolio verder uitbreiden en extra mensen aanwerven in alle afdelingen van het bedrijf. Ook de Amerikaanse markt gaan we verder aanboren. EMH Partners is de ideale partner om ons te ondersteunen in al die plannen. Ze geloven in onze droom en zijn vertrouwd met onze sector. De oprichters achter het fonds waren ooit zélf succesvol ondernemer. Ze zijn de ideale partner om ons vooruit te stuwen”, zegt Sandra Maes, COO van Basalte.

Op korte termijn zal Basalte investeren in een nieuwe showroom in Düsseldorf, Duitsland. Plannen voor showrooms in Amsterdam en München liggen eveneens op de tafel.

EMH Partners is een investeringsfonds opgericht door en voor ondernemers. Het focust op middelgrote ondernemingen. Via kapitaal en expertise laat het die verder groeien. Zo investeerde het onder meer in Brainlab, een wereldwijde leider van software-gestuurde medische technologie, Occhio, een Duitse fabrikant van hoogwaardige verlichting, en Design Offices, de Duitse marktleider in de sector van co-workingplekken.

“In het verleden hebben we reeds meermaals bewezen hoe we middelgrote bedrijven kunnen helpen in hun verdere expansie en hoe we het potentieel ten volle kunnen benutten. Zo hebben we er onder meer voor gezorgd dat Occhio, een Duitse specialist in high-end verlichting, internationaal marktleider is kunnen worden. We zien grote gelijkenissen met Basalte. De sterke omzetgroei van de laatste jaren heeft ons overtuigd dat wij Basalte verder kunnen doen uitgroeien tot een wereldspeler in het luxesegment van slimme woningen. Het samenspel tussen design en technologie maken van Basalte een unieke onderneming waarin we graag investeren”, zegt Simon Joha van EMH Partners.

Exclusieve designschakelaars ‘Made in Belgium’
Uniek voor Basalte is dat zowel het ontwerp, de ontwikkeling als de assemblage van alle producten volledig in de vestiging in Merelbeke gebeuren. Ook alle ateliers waar het mee samenwerkt voor de aanlevering van materialen zoals brons, aluminium of nikkel bevinden zich in België. En geen vraag gaat te ver: recent leverde Basalte tientallen vergulde lichtschakelaars voor een paleis in het MiddenOosten.

iPad-houders in hoofdkantoor van Apple
Een vijftal jaar geleden deed het bedrijf voor het eerst van zich horen. Toen kreeg Basalte de vraag van Apple om de houders voor de iPad die het ontwikkeld had, te mogen gebruiken in zijn kantoren in Japan, China, Australië en ten slotte ook in het hoofdkantoor in Cupertino, Californië. Een vraag waar Basalte graag op inging. Tot vandaag hangen er dus iPad-houders van Basalte aan de ingang van de vergaderzalen in alle kantoren van Apple wereldwijd.

Meer informatie:
Basalte
www.basalte.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven