Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Stap voor stap betaalt de consument een hoger voorschotbedrag'

De fors gestegen energieprijzen komen met vertraging op het bordje van de consument terecht. Stap voor stap loopt het gemiddelde voorschotbedrag verder op, zo blijkt uit analyse van onze transactiedata. Inmiddels is het verschil met aan jaar geleden al 23%. Dat zet de bestedingen onder druk. Dat meldt ING in een persbericht.



Steeds hoger voorschotbedrag
De energieprijsstijgingen komen stap voor stap in de portemonnee van de consument terecht. Zo blijkt uit analyse van onze transactiedata dat het gemiddelde voorschotbedrag van huishoudens in augustus verder is gestegen, naar gemiddeld 170 euro per maand. Dat is ruim 5 euro meer dan in juli. In eerdere maanden nam het bedrag gemiddeld met 3-4 euro toe. De stijging lijkt dus iets te versnellen. Vergeleken met een jaar eerder ligt het maandbedrag gemiddeld 32 euro (23%) hoger.



Meer huishoudens zien toename
Dat het gemiddelde voorschotbedrag stijgt, komt mede omdat steeds meer huishoudens hun voorschotbedrag zien toenemen. Inmiddels betaalt 59% van de huishoudens een hoger voorschotbedrag dan een jaar eerder. Begin dit jaar was dat nog minder dan de helft. Bij ruim 18% is het voorschotbedrag nog vrijwel stabiel ten opzichte van een jaar geleden. Bijna een kwart (23%) van de huishoudens heeft hun voorschotbedrag zien dalen.



Grotere toename dan afname
Door in te zoomen op de ‘stijgers’ en de ‘dalers’ krijgen we verder inzicht in met hoeveel huishoudens hun voorschot hebben zien veranderen. Wat zien we? Gemiddeld ging bij de stijgers het voorschotbedrag met 64 euro omhoog. Bij bijna de helft (46%) van alle huishoudens lag de toename tussen de 5 en 100 euro. Bij de overige stijgers (13%-punt van alle huishoudens) is het voorschotbedrag zelfs minimaal 100 euro hoger komen te liggen. De gemiddelde afname van het voorschot is met 30 euro wel een stuk bescheidener dan de gemiddelde toename. De grootste groep dalers (12% van alle huishoudens) heeft zijn voorschot met niet meer dan 25 euro zien dalen.

Bestedingen onder druk, koopkrachtpakket biedt tegenwicht
Steeds hogere voorschotten hebben de koopkracht onder druk gezet. Vooruitkijkend ligt het voor de hand dat het gemiddelde voorschotbedrag de komende maanden nog verder stijgt en veel jaarafrekeningen ook nog extra pijn in de portemonnee zullen doen. Dat zet de bestedingen – vooral van de lagere inkomens – flink onder druk. Het kabinet heeft waarschijnlijk een fors pakket van 15 a 16 miljard euro (een kleine 2% bbp) klaarstaan om voor 2023 een deel van die pijn weg te nemen (en zelf mogelijk al een aantal maatregelen voor dit jaar). Aanstaande dinsdag (Prinsjesdag) krijgen we een beter beeld in hoeverre dit geld het koopkrachtverlies helpt te beperken en of dat mogelijk de milde recessie, die we tot dusver verwachtten, wat kan verzachten.

Bron: ING

Publicatiedatum: