Terwijl mensen over de hele wereld rouwen om de dood van koningin Elizabeth II, die onlangs op 96-jarige leeftijd is overleden, blikken wij terug op 20 van de belangrijkste gebouwen die zij heeft geopend tijdens haar regeerperiode van 70 jaar, de langste in de Britse geschiedenis.

Elizabeth II kwam op 6 februari 1952 op 25-jarige leeftijd op de troon en regeerde tot haar dood op 8 september 2022 als koningin van het Verenigd Koninkrijk en 14 andere landen van het Gemenebest.

Eerder dit jaar vierde het Verenigd Koninkrijk haar Platina Jubileum, 70 jaar na haar kroning.

In haar recordperiode op de troon heeft koningin Elizabeth II heel wat rode linten doorgeknipt en als staatshoofd talrijke openbare gebouwen geopend in het Verenigd Koninkrijk, Australiƫ en Nieuw-Zeeland.

De architectuurstijlen zijn in deze periode drastisch veranderd. De koningin opende modernistische gebouwen van Basil Spence en Frederick Gibberd, brutalistische bouwwerken van Powell & Moya en Denys Lasdun, en hightech creaties van Richard Rogers en Norman Foster, maar ook recentere hedendaagse bouwwerken van Herzog & de Meuron en WilkinsonEyre.

Lees hier verder voor 20 van de belangrijkste stukken architectuur die officieel door de koningin zijn geopend, waaronder vijf musea, twee luchthavens, een kathedraal, een operagebouw en niet minder dan vier parlementsgebouwen.