Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Innovatieadviseur Dirk van Deursen is enthousiast over Wood Loop:

'Project resthout interieurbouw en meubelindustrie recyclen gaat als een speer'

Resthout uit de interieurbouw en meubelindustrie gemakkelijk en betaalbaar recyclen. Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, maakt van dat idee werkelijkheid. Innovatieadviseur Dirk van Deursen is enthousiast over Wood Loop: “Dit project gaat als een speer.”



Van afval naar grondstof
Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn en moet daarvoor in 2030 al 50 procent minder natuurlijke grondstoffen gebruiken. De Nederlandse meubelsector verbruikt veel hout: 635 kiloton per jaar. Maar liefst 20 procent hiervan gaat al tijdens het productieproces verloren. Het gaat vooral om plaatmateriaal: MDF en spaanplaat. Jaarlijks wordt deze 100 kiloton resthout, dat als productieafval vrijkomt, verbrand. Van Deursen: “De potentiële milieuwinst is dus 100 kiloton per jaar. Een gigantische hoeveelheid.”

Wood Loop
“Zelfs met de beste wil kan een enkel bedrijf de recycle-cyclus niet verbeteren”, vertelt Van Deursen. “Als branchevereniging kunnen we dat wel. Daarom hebben we Wood Loop opgericht.” Wood Loop is een innovatieve organisatie die elke houtverwerker, retailer en plaatmateriaalproducent helpt om MDF en spaanplaat gemakkelijk én betaalbaar te recyclen. CBM wil de hele meubelsector meekrijgen: kleine en grote bedrijven, leden en niet-leden.

Volgens Van Deursen is de uitdaging vooral logistiek, omdat de meubelsector bestaat uit vele kleine en middelgrote bedrijven. Wood Loop haalt de afvalverwerker uit de keten én combineert lever- en ophaalmomenten. Uiteindelijk verwerkt de plaatmateriaalproducent de houtresten van de interieurbouwers en meubelmakers tot nieuwe spaanplaat.

Enthousiasme
Sinds februari 2022 testen 30 leden van CBM het concept. Van Deursen: “Mensen zijn heel enthousiast: we hadden zelfs te veel aanmeldingen voor de testfase.” Hij benadrukt dat Wood Loop uiteindelijk voor de hele sector bedoeld is. “We hebben nu een eerste keten opgericht. Vanaf dit najaar kunnen nieuwe deelnemers zich aanmelden via www.wood-loop.nl. Uit de testfase blijkt dat Wood Loop financieel en technisch werkt. Er is veel vraag naar.” 

Het Versnellingshuis en subsidie circulaire ketenprojecten
Dirk van Deursen heeft regelmatig gesprekken met het Versnellingshuis dat sectoren en bedrijven ondersteunt bij de overgang naar een circulaire economie. Verder heeft Koninklijke CBM gebruik gemaakt van de subsidie circulaire ketenprojecten (CKP). Een aanvraag indienen is mogelijk tot uiterlijk vrijdagochtend 30 september 2022. In 2023 komt er naar verwachting een nieuwe ronde.

Bron: Versnellingshuis CE

Publicatiedatum: