Halfjaarresultaten 2022

Artemis Groep maakt omzetstijging en hogere nettowinst in moeilijke omgeving

De Artemis Groep heeft de bedrijfsprestaties weergegeven in een rapport waarin de halfjaarresultaten van 2022 zichtbaar zijn.

Bedrijfsprestaties Artemis Groep

  • Omzetstijging (+11,2% / organieke +13,5%) dankzij prijsstijgingen, maar onder invloed van wisselkoers
    effecten (-3,9%)
  • EBIT en EBIT-marge iets lager (-2,2% en 6,7% tegenover 7,6%) als gevolg van hogere kosten voor grondstoffen
    grondstoffen, componenten, logistiek, energie
  • Nettoresultaat verbeterd door stopzetting van eenmalige posten (+4,7%)
  • Kasstroom gehandhaafd op hoog niveau
  • Verhouding eigen vermogen vrijwel onveranderd op 64,2%

De positieve dynamiek van het vorige boekjaar kwam abrupt tot stilstand door de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne eind februari 2022. Sindsdien zijn de geopolitieke risico's en de economische uitdagingen aanzienlijk toegenomen. In deze veeleisende omgeving heeft Artemis Group goed gepresteerd in de eerste helft van 2022, met een organische omzetgroei van 13,5%. Bijna al haar bedrijfsactiviteiten waren gericht op tijdige leveringen en compenseerden kostenstijgingen grotendeels door prijsverhogingen.
In de eerste helft van 2022 steeg de geconsolideerde netto-omzet van Artemis Group met CHF 183,6 miljoen of 11,2% tot CHF 1.827,4 miljoen en noteerde een organische groei van 13,5%. Acquisitie-effecten waren inbegrepen voor 1,6%, terwijl de wisselkoersverschillen een negatief effect hadden van 3,9%.

De bedrijfsactiviteiten van de Artemis Groep behaalden vooral positieve bedrijfsresultaten (EBIT) in het eerste halfjaar
van het jaar. De EBIT van de Groep daalde echter licht van CHF 124,4 miljoen naar CHF 121,7 miljoen (-2.2%). De EBIT-marge daalde van 7,6% naar 6,7%. De nettowinst steeg echter met 6,8% tot CHF 123,9 miljoen (vorig jaar CHF 118,3 miljoen) als gevolg van het wegvallen van eenmalige effecten.

De kasstroom bedroeg CHF 194,8 miljoen (-3,2% in vergelijking met het voorgaande jaar) en bleef op hoog niveau. Hij bedraagt 10,7% van de omzet (vorig jaar 12,2%). De ratio van het eigen vermogen is licht gestegen van 64,0% per 31 december 2021 tot 64,2% per 30 juni 2022 en bleef dus onveranderd op een hoog niveau. In dezelfde periode steeg de nettoschuld van CHF 45,5 miljoen tot CHF 213,8 miljoen als gevolg van de opbouw van voorraden om de continue bevoorrading van de klanten te verzekeren en als gevolg van hogere kostprijzen.

Vooruitzichten voor het lopende boekjaar
De geopolitieke en economische situatie blijft broos en moeilijk. Gedeeltelijke blokkades in China, de Russisch-Oekraïense oorlog of knelpunten in de bevoorrading met grondstoffen en componenten zullen de bevoorradingsketens wereldwijd blijven belasten en tot hogere prijzen leiden. Ook de energieprijzen zullen naar verwachting sterk blijven stijgen - waarbij de onzekerheid over een stabiele energievoorziening steeds groter wordt. Daarbij komt nog de hoge inflatie in vele landen, die de prijsstijgingen ondersteunt, en een sterke Zwitserse frank ten opzichte van bijna alle munten. Ondanks de goede orderportefeuilles en vooruitzichten voor veel van de activiteiten van de Artemis Groep, beginnen zij een daling van de vraag van de klanten te voelen. Ze zien de toekomst echter met vertrouwen tegemoet, omdat ze strategisch goed gepositioneerd zijn en kunnen vertrouwen op een robuuste balans met een hoog eigen vermogen en een lage nettoschuld.

Meer informatie:
Artemis Group
www.artemis-holding.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven