Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Sterkste stijging in Flevoland, Groningen en Friesland'

Gemiddelde WOZ-waarde van woningen dit jaar 8,6 procent hoger

Op 1 januari 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 315 duizend euro. Dat is 8,6 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. 

In de gemeente Noardeast-Fryslân steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 19,5 procent relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 233 duizend euro per woning. Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Rotterdam met 11,4 procent het sterkst toe, gevolgd door de gemeente Utrecht met 9,8 procent. In Amsterdam nam de gemiddelde woningwaarde met 2,1 procent veel minder hard toe dan het landelijk gemiddelde.


Foto ter illustratie. Het huis staat op Funda te koop voor € 4.350.000 k.k in Aerdenhout-West.

Sterkste stijging in Flevoland, Groningen en Friesland
In Flevoland steeg de gemiddelde woningwaarde met 11,8 procent tot 293 duizend euro per woning. De gemiddelde WOZ-waarde ligt er wel onder het landelijk gemiddelde van 315 duizend euro. De gemiddelde woningwaarde steeg met 6,5 procent het minst hard in Noord-Holland en Limburg, maar ligt in Noord-Holland met gemiddeld 391 duizend euro per woning wel hoger dan in de andere provincies. 

WOZ-waarde volgt prijsontwikkeling bestaande koopwoningen
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2022 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2021. In onderstaande grafiek is de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen van het voorgaande jaar naast de ontwikkeling van de WOZ-waarde gezet. Hieruit valt op te maken dat deze heel geleidelijk met elkaar meelopen. 

Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen leidt tot een hogere WOZ-waarde. 

Hoogste WOZ-waarde in Bloemendaal
In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met 828 duizend euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van Nederland, in Pekela de laagste (167 duizend euro). In onderstaande kaart staat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen per gemeente op 1 januari 2021 en 2022.

Bron: CBS

Publicatiedatum: