Charlie Dougherty in volle zaal met retailers en fabrikanten:

"Verenigde Staten zitten niet in een recessie"

Ondanks recente opeenvolgende kwartaaldalingen van het bbp bevindt de VS zich momenteel niet in een recessie. Dat stelde Charlie Dougherty, vice-president en econoom bij Wells Fargo, in een toespraak voor een volle zaal retailers en fabrikanten op het PrimeTime-evenement van de Nationwide Marketing Group deze week. Dougherty wees op een aantal compenserende factoren die volgens hem de term "recessie" in het huidige economische klimaat afzwakken, waaronder de aanhoudend hoge banengroei en de nog steeds stijgende inflatie.


Foto ter illustratie ©Pongpon Rinthaisong | Dreamstime.com 

"Huishoudens hebben de afgelopen jaren veel geld gekregen en de mensen hebben veel daarvan kunnen sparen," zei Dougherty. "Daar komt nog bij dat er op dit moment veel eigen vermogen op de markt is door de stijgende huizenprijzen. Al dat opgebouwde geld zit nog steeds in de economie."

Het verschil, vooral voor de meubelindustrie, is dat veel van die uitgaven de afgelopen maanden zijn verschoven van het huis naar diensten. "Ik zou dit typeren als normalisatie," zei hij. "We gaan terug naar 2019."

De inflatie blijft echter een uitdaging, die Dougherty omschreef als "verreweg het grootste probleem dat de economie tegenhoudt".

Hij merkte op dat wat begon in de sector van de duurzame goederen, aangedreven door explosieve vrachttarieven en een dramatisch onevenwicht tussen vraag en aanbod, zich heeft uitgebreid naar de economie in het algemeen. En hoewel de Federal Reserve "op de rem heeft getrapt," zei Dougherty, verwacht hij dat er in de komende maanden ten minste één en mogelijk nog twee of drie renteverhogingen zullen komen in een poging om de inflatie af te remmen.

"Wij verwachten dat de rente verder omhoog zal gaan totdat de inflatie afneemt tot twee à drie procent," aldus Dougherty. "Op dit moment is het 8%."

Het resultaat zal waarschijnlijk een daling zijn in het begin van 2023, hoewel hij suggereerde dat deze relatief mild en van korte duur zal zijn en dat de rentetarieven binnen zes tot acht maanden weer zullen beginnen te dalen. Een andere factor die volgens hem een goed voorteken is, met name voor woninginrichting, is de huizenmarkt.

Dougherty erkende de recente terugval in de huizenmarkt, maar wees erop dat dit komt na een recordactiviteit. Bovendien wees hij op het historisch hoge aantal consumenten in de leeftijdsgroep 25-35 jaar en merkte hij op dat dit demografische cohort net de piekjaren voor gezinsvorming ingaat.

"Demografie is een fundamentele motor van de woningmarkt en de vooruitzichten zijn zeer positief," zei hij, eraan toevoegend dat de sector een periode van vijf jaar van sterke activiteit zou kunnen meemaken.

Over het algemeen merkte hij op dat de dingen beter worden "maar dat het waarschijnlijk een rommelige situatie zal blijven in de nabije toekomst."

Bron: furnituretoday.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven