Meubelzaken en doe-het-zelfwinkels zetten minder om dan vorig jaar

De detailhandel zette in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer om dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De hogere omzet heeft te maken met hogere prijzen, het volume (de omzet gecorrigeerd voor prijsstijgingen) nam met ruim 3 procent af. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.6 procent meer omzet in non-foodsector
De non-foodsector zette 6 procent meer om dan in het tweede kwartaal van 2021. Het volume was vergelijkbaar met een jaar eerder. Binnen de non-foodsector waren grote verschillen tussen de branches. Meubelzaken, doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica en in witgoed zetten minder om dan vorig jaar. De volumes in deze branches daalden in het tweede kwartaal met 9 tot 13 procent.

Omzet detailhandel

Online omzet 10 procent lager
In het tweede kwartaal van 2022 was de online omzet van de detailhandel 10 procent lager dan een jaar eerder. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, de multichannelers, was 11 procent lager. Pure webwinkels zetten 9 procent minder om.

Omzet detailhandel, 2e kwartaal

Toename faillissementen
In het tweede kwartaal van 2022 werden in de detailhandel 46 faillissementen uitgesproken. Dit is 21 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen er 38 faillissementen waren. Het aantal faillissementen is wel lager dan in de periode voor de coronapandemie.

Omzet detailhandel

%-verandering t.o.v. vorig jaar.

Meer tekort aan personeel
Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 gaf 41 procent van de detaillisten aan dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor de bedrijfsvoering. In het tweede kwartaal gaf ook al 39 procent van de detailhandelaren dit aan, maar ten opzichte van het begin van 2022 is het percentage verdubbeld.

Faillissementen detailhandelĀ 


Meerderheid ondernemers verwacht stijging verkoopprijzen
53 procent van de detailhandelaren verwacht dat verkoopprijzen de komende drie maanden toenemen, 1 procent verwacht een prijsafname. Per saldo is dit minder dan een kwartaal eerder, toen 62 procent een stijging voorzag en 2 procent een daling.

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat zijn ondernemers overwegend negatief. Per saldo 15 procent van de detailhandelaren verwacht een verslechtering in de komende drie maanden. De ondernemers zijn hiermee pessimistischer over het economisch klimaat dan in de voorgaande 8 kwartalen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven