Deze tuinverlichting van Paulmann is goed voor de insecten (en houdt ze weg)

Wist je dat insecten in Nederland het steeds moeilijker hebben? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat insecten worden bedreigd door de bestrating van tuinen, het gebruik van pesticiden en lichtvervuiling door het gebruik van kunstlicht. Aangezien de meeste tuinverlichting in Nederland blauw licht bevat, is dit een enorm probleem. Met deze tips van verlichtingsspecialist Paulmann maak je van de tuin een fijne en veilige plek voor insecten en andere tuinbewoners.

In de maneschijn
Iedereen kent het beeld wel: een lamp met een zwerm insecten eromheen. Insecten zijn dol op licht en worden in het bijzonder aangetrokken door lampen met een hoge hoeveelheid blauw licht. De diertjes hebben licht nodig voor oriëntatie en veiligheid. Wat veel mensen niet weten, is dat insecten slecht onderscheid kunnen maken tussen kunstlicht en het blauwe licht van de maan. Veel blauw licht in de tuin vormt daarmee een bedreiging voor insecten. Hoe kouder, helderder en wijder het licht is verspreid, hoe meer insecten naar het licht worden getrokken. Door het gebrek aan voedsel bij de lamp en de temperatuur van het licht, betekent dit voor hen vaak het einde. Kies daarom voor een alternatief met goud licht.

De oplossing: Lampen met goud licht
De tegenhanger van blauw licht, is goud licht. Hoe meer gouden componenten een lamp bevat, hoe minder aantrekkelijk het is voor insecten. Ben je daarom geen fan van insecten in de tuin of wil je geen insecten op een specifieke plek, kies dan voor de nieuwe insectvriendelijke productlijn van Paulmann. Deze beschermt insecten door bewust deze kleurtemperatuur te gebruiken en bestaat volledig uit producten met goud licht. Zo zorgt de LED-buitenwandarmatuur Sheera voor licht op de buitenmuur en draagt de Ikosea wandlamp voor zowel mens als dier bij aan een betere veiligheid en oriëntatie in het donker.

Goud licht biedt ook duidelijke voordelen voor de mens. Het bijzonder warme licht doet denken aan een zonsondergang en brengt gezelligheid en ontspanning in de tuin. Om lichtvervuiling te voorkomen, is het daarom verstandig om te kiezen met een kleurtemperatuur lager dan 2200 Kelvin. Tot deze kleurtemperatuur valt 90% van het uitgestraalde licht buiten het zichtbare bereik van insecten, waardoor insecten nauwelijks worden aangetrokken door het licht.

Perfect uitgelijnd
Naast de kleurtemperatuur speelt ook de uitlijning van het licht een grote rol bij milieuvriendelijke verlichting. Om zowel insecten als andere tuinbewoners niet te storen, moet je erop letten dat je geen zogenoemde lichtgangen creëert. Deze verhinderen dieren die in het holst van de nacht op zoek zijn naar voedsel dat ze met succes een prooi vinden. Zorg daarom dat delen van de tuin ook onverlicht blijven, zodat nachtvlinders, padden en vogels ongestoord door het donker kunnen bewegen. Bovendien geeft het spel van licht en schaduw de tuin extra diepte en maakt het de tuin interessanter.

Wie doet het licht uit?
Zodra de avond voorbij is en het tijd is om naar binnen te gaan, moet het licht worden uitgedaan. Bovendien is het belangrijk om alleen die plekken te verlichten die echt gebruikt worden: Als je een BBQ op het terras houdt, hebt je eigenlijk geen licht in de voortuin nodig. Zet dit licht dan ook uit om tuinbewoners niet te verwarren.

Licht in de tuin zorgt tenslotte voor veiligheid. Goede verlichting helpt namelijk om inbrekers in de spotlights te zetten, maar ook om zelf veilig door de tuin te kunnen lopen. Kies daarom voor slimme verlichting die ’s avonds automatisch aan- en uitgaat of verlichting met een bewegingssensor, zoals de Soley solar bolderlamp. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de energierekening.

Meer informatie
Paulmann
nl.paulmann.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven