Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Bijna 5% van Nederlandse webshops is verdacht'

Zelfs wanneer webshops een keurmerk voeren, zijn ze niet altijd te vertrouwen. Een deel van de webshops plaatst niet bestaande keurmerken of voeren er een ten onrechte op. Dat blijkt uit onderzoek van KPN Security.

Bijna 5 procent van de Nederlandse webshops vertoont verdachte kenmerken. Een relatief veelgebruikte misleiding is het voeren van onterechte of niet-bestaande webwinkelkeurmerken. Dat blijkt uit een onderzoek van KPN Security onder Nederlandse webwinkels.



De onderzoekers namen zo’n 1000 webshops onder de loep. In de openbare html-code zochten zij naar de aanwezigheid van verdachte zaken. De onderzoekers troffen deze aan op 46 webshops. De onregelmatigheden varieerden van niet geldige keurmerk-logo’s en het ontbreken van https-verbindingen tot valse of ontbrekende kvk-nummers, e-mailadressen en telefoonnummers.

Valse keurmerken
Een van de belangrijkste aandachtspunten in het onderzoek waren webwinkelkeurmerken. De onderzoekers keken daarbij naar het gebruik van vier populaire keurmerken: Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, Qshops Keurmerk en Webwinkelkeur. Van de 1000 onderzochte webshops voerden 27 een keurmerk zonder dat ze dit daadwerkelijk hebben verdiend. Acht websites toonden zelfs een niet-bestaand keurmerk.

“Een keurmerk wekt vertrouwen bij consumenten, maar dat vertrouwen blijkt lang niet altijd terecht”, constateert  Siep van der Waal, Security Researcher bij KPN Security. “De webshops zijn dan niet terug te vinden op de website van het keurmerk zelf. Ook is er vaak geen link onder het logo van het keurmerk geplaatst naar een pagina die de geldigheid bevestigt.”

“Daarnaast zijn volgens de Consumentenbond niet alle webwinkelkeurmerken gelijkwaardig”, vervolgt hij. “Zo zijn de keurmerken Webwinkelkeur en Qshops Keurmerk niet aangesloten bij De Geschillencommissie. Ook gebruiken zij geen algemene voorwaarden die zijn afgesproken met de Consumentenbond. Voor Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk gelden die zaken wel.”

Bron: KPN

Publicatiedatum: