Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oudste weverij van België zet fikse stap in uitbouw strategische plan

De oudste weverij van België zet fikse stap in uitbouw strategische plan. Dankzij de alliantie met Annabel Textiles, Interspinning en Mublo (Mariakerke) gaat Calcutta voor een nog breder aanbod. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

De textielgroep Calcutta werd in 1848 opgericht en is daarmee de oudste weverij van België. De industriële productiesite van 2 ha bevindt zich in het centrum van Sleidinge (Evergem) en omvat een indrukwekkend verticaal, geïntegreerd machinepark van meer dan 60 getouwen en 2 afwerkingslijnen.

Calcutta heeft momenteel vier business units zijnde: technisch textiel, luxe textiel voor het interieur, zoals akoestisch geweven wandbekleding, unieke decoratieve rolgordijnen op grote breedte en geweven tapijt.

Calcutta is een meer dan grote naam op wereldschaal en bekleedt een unieke positie bij de professionelen en topdecorateurs in de sector. Dit komt precies omdat Calcutta in haar product decoratie weet te combineren met hoogtechnische eigenschappen, zoals akoestiek, hanggedrag, doorkijkgradatie, beheer van licht en temperatuur, brandvertraging, water- en stofafstotende eigenschappen en ecologische prestaties.

Via haar merken Jackie and the Fis, Asanderus en Fortune mikt Calcutta met haar diverse produktgroepen op klanten voor het interieur in het midden en hoger segment.
Designer at Home is het merk voor een gloednieuw distributiekanaal met service aan huis of op project: rechtstreeks van de fabriek “made in Belgium” met gratis interieuradvies op maat, brengt een interieurstylist de stalen en als het ware de “showroom” aan huis met een volledige ontzorging van opmeting en installatie.

Op 18 juli 2019 kocht Christof Vermeersch uit Wingene de aandelen van Calcutta van een Britse-Emiraatse onderneming. Vermeersch zelf heeft een jarenlange ervaring in de textielsector opgebouwd. Hij zette meteen een turnaround in werking en investeerde fors in nieuwe getouwen, gloednieuwe collecties, een vernieuwde marketing en uitgebreid verkoopsnetwerk. Met een vernieuwd managementteam schreef hij een “value creation plan” gericht op innovatie, onderzoek en produktontwikkeling.
Om de verdere internationale roll-out te versnellen en overnames mogelijk te maken, kwam Saffelberg Investments in april 2022 aan boord van de Calcutta Groep. Saffelberg is het private equity investeringsfonds van ondernemer Jos Sluys.

Nog geen 3 maanden na de instap van Saffelberg in de Calcutta Groep, gaat de holding van Calcutta voor een eerste overname en verwerft een meerderheidsbelang in Annabel Textiles en Interspinning, gelegen op een industriële site van 5,5 ha te Gent. Bruno en Benoit Derumeaux blijven actief aan boord van Annabel en nemen daarnaast ook belangen in de Calcutta Groep. Zij blijven operationeel actief in beide textielgroepen.

Met deze transactie zet Calcutta een behoorlijke stap richting horizontale diversificatie en biedt daarmee een sterk verbreed concept van interieurtextiel aan. Annabel weeft unieke meubelstoffen alsook stoffen voor gordijnen en decoratieve accessoires zoals kussens en plaids. De Annabel groep is een onmiskenbare parel in het Belgisch textiellandschap met een wereldwijd ronkende naam en faam en geniet een zeer hoge reputatie en waardering in de zitmeubelindustrie. De bakermat van Annabel is het weven van fluweel. Vele sectorgenoten weven platte meubelstoffen, maar niet iedereen weeft dubbelstuk fluweel. Annabel is daarbij gekend als een innovator in de sector.

Ook Mublo bevindt zich in de scope. Mublo is een Belgisch interieur- en lifestylemerk voor meubelen en interieuraccessoires met hoogwaardige stoffering. Mublo is gekenmerkt voor stoffen met verrassende texturen en de lijnen en kleuren weerspiegelen de expertise van lokaal en Europees vakmanschap. Dankzij duurzame materialen, een eigentijdse esthetiek én rijke stoffen, drukt Mublo een unieke stempel op elk interieur.

Calcutta en Annabel hebben hetzelfde DNA en weven hoogwaardige stoffen voor zowel de residentiële als contractmarkt. Annabel is daarnaast actief in de automobielsector en zet in op outdoor en upmarket interieurtextiel. Beide bedrijven zijn perfect complementair en zullen heel wat synergieën realiseren zowel aan de kostenzijde, de omzetzijde als op het vlak van de organisatie, produktie en R&D. Calcutta en Annabel samen hebben vandaag een volledig aanbod in interieurtextiel, gaande van zonnewering, muurbekleding, vloerbedekking tot meubelstoffen. De huidige CEO van Annabel, Mario Verstichel zat samen met Christof Vermeersch aan de tekentafel van deze transactie en geeft vanaf vandaag de fakkel nu door aan Christof Vermeersch die zowel Calcutta als Annabel als CEO zal aansturen.

Meer informatie:
Calcutta
www.calcutta.be

Publicatiedatum: