Consumenten gaven meer uit aan diensten, maar minder aan goederen

In mei 2022 hebben consumenten 7,3 procent meer besteed dan in mei 2021, meldt het CBS. Ze gaven meer uit aan diensten, maar minder aan goederen. De groei is minder groot dan in april 2022. Dat komt onder meer doordat de coronamaatregelen vorig jaar in mei milder waren dan in april. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.Meer bestedingen aan diensten
Consumenten hebben in mei, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, ruim 19 procent meer uitgegeven aan diensten dan in mei 2021. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Binnenlandse consumptie van consumenten 

%-verandering t.o.v. een jaar eerder.

In mei hebben consumenten bijna 7 procent minder besteed aan duurzame goederen dan in mei 2021. Vooral aan woninginrichtingsartikelen hebben ze minder uitgegeven. Vorig jaar gingen de winkels weer zonder beperkingen open op 28 april. Mede hierdoor werd er in mei 2021 veel besteed aan duurzame goederen.

Binnenlandse consumptie van consumenten naar categorie 


Circa drie weken geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in mei 5,4 procent kleiner was dan in mei 2021. Het volume van de non-foodsector kromp met bijna 3 procent, terwijl het volume van de foodsector kromp met ruim 6 procent. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven