ABN Amro: 'Bestedingen bij meubelzaken nog ver boven het niveau van 2019'

Ondanks dat het consumentenvertrouwen op het laagste punt staat sinds dit gemeten wordt, schaadt dat het doen van grotere aankopen nog niet. Consumenten zijn volgens deze lage score onzeker over de toekomst en stellen in zo’n geval doorgaans grote aankopen meer uit.


Meubelzaak LOFT56 in Bergen op Zoom.

Toch worden meubels nog goed verkocht. Zo werd gecorrigeerd voor inflatie in juni nog dertien procent meer uitgegeven aan meubels dan drie jaar geleden. Hierbij is het overigens opmerkelijk dat de prijzen van meubels volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in juni van dit jaar met maar liefst 20 procent zijn gestegen ten opzichte van juni 2019.

Bestedingen aan retail grotendeels nog boven niveau 2019

Procentueelverschil met dezelfde maand in 2019 gecorrigeerd voor inflatie. Uitgesloten zijn zakelijke en contantebetalingen en betalingen van buitenlandse rekeningen (inclusief onlineverkopen).

Hoewel het lastig is om hiervoor een directe verklaring aan te wijzen, zijn er paar mogelijkheden. Ten eerste zou het kunnen zijn dat eerder gedane bestellingen bij meubelzaken pas nu worden geleverd en betaald, mede als gevolg van de leveringsproblemen in het internationale handelsverkeer. Ten tweede is het eerder genoemde spaargeld op spaarrekeningen van Nederlanders nog steeds zeer hoog.

Consumentenprijzen zijn aan het stijgen

Index, 2015=100.


Zo zijn de bestedingen aan meubelzaken nog boven het niveau van 2019, ondanks dat de retailsector de afgelopen tijd onder druk staat. De bestedingen aan meubelwinkels waren in in juni zelfs nog 13% boven het niveau van drie jaar geleden. Dit is 3% hoger dan vorige maand.

Reageren? info@wonen360.nl

Bron: ABN Amro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven