Economisch beeld wat positiever in juni

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in juni positiever dan in mei, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van juni presteerden 9 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.


Foto ter illustratie: © Sarinya Pinngam | Dreamstime

Stemming consumenten naar dieptepunt
Het vertrouwen van consumenten daalde in juni 2022 naar het laagste niveau ooit. Het consumentenvertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten was in juni minder positief dan in mei, maar lag ruim boven het langjarig gemiddelde.

Consumptie huishoudens en export groeien, investeringen krimpen
In april 2022 hebben consumenten 14,8 procent meer besteed dan in april 2021. Ze gaven vooral meer uit aan diensten en duurzame goederen. De groei is groter dan in maart 2022. Vorig jaar golden er in april nog coronamaatregelen.

Ook producenten minder positief
Het volume van de goederenexport was in april 2,8 procent groter dan in april 2021. Een maand eerder kromp de export nog met 1,5 procent. Er werden in april vooral meer metaal- en chemische producten uitgevoerd.

In april 2022 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 0,5 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat minder is geïnvesteerd in infrastructuur. In gebouwen is echter meer geïnvesteerd.

Productie industrie groeit met bijna 14 procent in april
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 13,7 procent hoger dan in april 2021. Een maand eerder kwam de groei uit op 7,6 procent. De productie ligt op een historisch hoog niveau.

Meer faillissementen in mei
Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in mei 71 bedrijven meer failliet verklaard dan in april. Het aantal uitgesproken faillissementen is echter nog laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Prijsstijging koopwoningen 18,8 procent duurder in mei
Bestaande koopwoningen waren in mei 18,8 procent duurder dan een jaar eerder. In april kwam de prijsstijging uit op 19,7 procent.

Meer gewerkte uren en vacatures, meer werklozen
Werknemers en zelfstandigen werkten in het eerste kwartaal van 2022 in totaal ongeveer 3,6 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,9 procent meer dan een kwartaal eerder.

Eind maart stonden er 451 duizend vacatures open, 59 duizend meer dan aan het einde van het vierde kwartaal. Hiermee is de toename sterker dan in de twee kwartalen ervoor, en wordt het record van het vorige kwartaal (392 duizend) overtroffen.

Het aantal werklozen kwam in mei 2022 uit op 323 duizend. Dat is 3,3 procent van de beroepsbevolking. Het werkloosheidspercentage valt daarmee iets hoger uit dan in april 2022, toen dit 3,2 was. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen wel nog met 4 duizend per maand.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het eerste kwartaal 2021 met 5,8 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de omzet met 19,2 procent.

Bbp groeit in eerste kwartaal 2022 met 0,4 procent
Volgens de tweede berekening van het CBS groeide het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2022 met 0,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. Vooral de consumptie door huishoudens droeg positief bij.

De groei in het eerste kwartaal 2022 ten opzichte van het eerste kwartaal 2021 kwam uit op 6,7 procent. Dat is vooral toe te schrijven aan de consumptie door huishoudens, het handelssaldo en de overheidsconsumptie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven