Koninklijke Bibliotheek introduceert persoonlijke werkverlichting

Lichtroze versie van Louis Poulsen's klassieke AJ Tafelarmatuur

Na een renovatie door het Deense architectenbureau Arkitema, is De Oude Studiezaal veranderd in de rustige, aangename studieruimte zoals die oorspronkelijk bedoeld was. Een belangrijk onderdeel van deze transformatie was de introductie van persoonlijke werkverlichting, de Lichtroze versie van Louis Poulsen's klassieke AJ Tafelarmatuur.

Bij de opening in 1938 werd de nieuwe moderne bibliotheek aan de Nørre Allé gezien als de studieomgeving van de toekomst. De lichte en ruime studiezaal bood plaats aan 25 personen en 600 boeken en tijdschriften. In de loop der jaren werd het ontwerp van de bibliotheek echter aangetast door een tussenverdieping, overvolle zitplaatsen en een ongezellige verlichting. 'Er waren vreselijke tl-lampen,' aldus Lene Wendelboe, afdelingshoofd van De Koninklijke Bibliotheek. 'Het leek wel een productievloer van een fabriek.' In 2021 voltooide het Deense architectenbureau Arkitema een renovatie, waardoor De Oude Studiezaal, zoals de ruimte nu heet, is veranderd in de rustige, aangename studieruimte zoals die oorspronkelijk bedoeld was. Een belangrijk onderdeel van deze transformatie was de introductie van persoonlijke werkverlichting, de Lichtroze versie van Louis Poulsen's klassieke AJ Tafelarmatuur. De lampen zijn alom bekend, ze zijn mooi en klassiek, aldus Wendelboe. 'We hebben al eerder met Louis Poulsen gewerkt en ze zijn betrouwbaar en bekwaam.' De kamer is licht en wordt in de zomer overspoeld door natuurlijk licht, zodat raambekleding deels nodig is. Daarom bood individuele verlichting een praktische oplossing om het lichtniveau te regelen. 'Denen houden van 'hygge' en door kleine lampen op tafels te plaatsen, wordt dat gevoel bereikt in plaats van de hele kamer met kunstlicht te overspoelen", zegt Wendelboe.

In een vroeg stadium nadenken over licht
De beslissing om de werkverlichting van in totaal 72 lampen te integreren, werd al in een vroeg stadium genomen. De lampen werden speciaal aangepast en ingebouwd in de studietafels, die door het Deense bedrijf WO Interior naar het origineel werden gereconstrueerd. WO-timmerlieden werkten nauw samen met Arkitemaen creëerden een uitsparing in de tafel die overeenkwam met de kantelhoek van vijf procent van de oorspronkelijke tafellamp. De schakelaar is net naast de lamp geplaatst voor eenvoudige persoonlijke bediening. Deze aandacht voor detail maakte deel uit van de algehele ambitie om het oorspronkelijke gebouw zoveel mogelijk in tact te laten, door de opvallende tussenverdieping te verwijderen, de originele houten planken te behouden en tegelijkertijd een moderne studieomgeving te creëren. Wendelboe's oordeel over de nieuwe verlichting? 'Op een schaal van 1-10, zeker een 10. De verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in deze kamer. Ze zijn aanwezig, maar ze zijn niet overheersend. Het doel was om de zaal een rustige, warme en uitnodigende uitstraling te geven en ik denk dat we daarin geslaagd zijn.'

De beslissing om de werkverlichting van in totaal 72 lampen te integreren, werd al in een vroeg stadium genomen. De lampen werden speciaal aangepast en ingebouwd in de studietafels, die door het Deense bedrijf WO Interior naar het origineel werden gereconstrueerd. WO-timmerlieden werkten nauw samen met Arkitemaen creëerden een uitsparing in de tafel die overeenkwam met de kantelhoek van vijf procent van de oorspronkelijke tafellamp. De schakelaar is net naast de lamp geplaatst voor eenvoudige persoonlijke bediening. Deze aandacht voor detail maakte deel uit van de algehele ambitie om het oorspronkelijke gebouw zoveel mogelijk in tact te laten, door de opvallende tussenverdieping te verwijderen, de originele houten planken te behouden en tegelijkertijd een moderne studieomgeving te creëren. Wendelboe's oordeel over de nieuwe verlichting? 'Op een schaal van 1-10, zeker een 10. De verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in deze kamer. Ze zijn aanwezig, maar ze zijn niet overheersend. Het doel was om de zaal een rustige, warme en uitnodigende uitstraling te geven en ik denk dat we daarin geslaagd zijn.'

Meer informatie;
Louis Poulsen
www.louispoulsen.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven