Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Huizenprijzen stijgen minder hard door rentestijging en onzekerheid

Hoewel de huizenprijzen blijven stijgen, verwachten wij dat de stijgende rente en de afzwakkende economie het groeitempo van de prijzen zullen afremmen. Dat melden de senior-economen Stefan Groot en Nic Vrieselaar namens Rabobank Nederland.

Zo worden bestaande koophuizen dit jaar naar verwachting gemiddeld 16,1 procent duurder. In 2023 zal dit waarschijnlijk 4,5 procent zijn. "Huizenprijzen stijgen momenteel nog steeds hard, maar we verwachten dat de stijgende rente en de afzwakkende economie het tempo van de prijzen zal afremmen", aldus Nic en Stefan.


Statige hoeve gelegen aan de voet van de dijk tussen ’s-Gravendeel en Strijen. Foto Funda.

Tevens wordt een daling van de huizenprijzen niet uitgesloten. "Maar we verwachten dat de prijzen voorlopig hoog blijven. We voorzien namelijk dat de werkloosheid ondanks een milde recessie laag blijft en dat kapitaalmarktrentes – waar de hypotheekrentes van zijn afgeleid – weer wat dalen."



Kapitaalmarktrentes kunnen langer hoog blijven, of zelfs verder stijgen. Ook kan de recessie dieper uitpakken met meer werkloosheid, waardoor de huizenmarkt sneller afkoelt dan we nu voorzien. In zulke scenario’s gaan huizenprijzen op termijn waarschijnlijk dalen

Het aantal transacties is flink gedaald en voor heel 2022 verwacht Rabobank 189.000 woningverkopen. "Voor 2023 gaan we uit van 197.000 verkopen. Ook het aantal te koop staande huizen loopt de laatste maanden op."

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: