Meubelfabriek komt door drukte niet toe aan actief verkopen

Mede-eigenaar Danny van den Broek: "Tweepersoonsbedden is een groeiende markt"

Meubelfabriek Henk van den Broek heeft twee hectische jaren achter de rug. Evenals zoveel andere bedrijven in de interieurbranche komt het familiebedrijf, actief in de meubelhandel en gespecialiseerd in het produceren van eiken slaapkamers, nu pas op adem. "Ik zou half 2020 actief de verkoop op gaan pakken, maar juist vanaf die periode werd het zó druk dat ik er niet meer aan toe kwam. De levertijden liepen op naar 13, 14 weken. Sinds kort zitten we weer enigszins op het normale niveau van 6 tot 8 weken. We beginnen nu weer mooi op schema te komen", vertelt Danny van den Broek (31), die samen met zijn ouders Henk (64) en Thea (59) aan het roer staat van het Brabantse bedrijf. Om aan te geven hoe druk het is (geweest) wijst Danny naar een ingepakte, fonkelnieuwe vaatwasser. "Die staat daar al anderhalf jaar zo, we komen er gewoon niet aan toe. Het echte werk gaat nu eenmaal voor", zegt hij met een brede glimlach.Bij binnenkomst van de werkplaats is moeder Thea met een collega (zie foto boven) druk in de weer met houten delen die door een zaagmachine gaat. Ook Henk is fysiek volop bezig in de fabriek. Het geeft maar aan dat we hier te maken hebben met een echt familiebedrijf, waar iedereen de handen uit de mouwen steekt. Danny neemt even tijd om het bezoek van Wonen360 te ontvangen.Corebusiness
Zijn vader is de grondlegger van het bedrijf. Ooit begon hij als meubelmaker bij de Gebroeders Roosendaal. Vervolgens werkte hij van 1976 tot 1984 bij meubelfabriek De Paal. "In deze jaren ontstond de wens om zijn eigen zaak te beginnen. Het begon met een werkplaats in de schuur van zijn ouderlijk huis waar hij de meubels maakte. Deze verkocht hij in zijn eigen winkel in Schijndel."
Door de vraag van omliggende meubelzaken om zijn producten ook in te kopen, werd de schuur al snel te klein waardoor hij verhuisde naar een loods. In 1987 besloot hij om zich specifiek te richten op slaapkamermeubels. Anno 2022 is dat nog steeds de corebusiness van Meubelfabriek Henk van den Broek. 120 afnemers
Als kleine jongen geen krantenwijk voor Danny, maar meehelpen in de fabriek. "Ik ben er van jongs af aan ingegroeid. We maken alles voor in de slaapkamer, van ledikanten tot linnenkasten. Daarnaast doen we ook nog maatwerk op aanvraag. We werken vooral met massief hout, al gebruiken we onder meer voor de binnenkant van kasten plaatmateriaal. Het hout is op het moment heel duur. Aan sommige maten, bestemd voor de stijlen in linnenkasten, is heel moeilijk aan te komen. Vroeger hadden we die problemen niet. Maar China koopt hele bossen en houtpartijen op. Eerst hebben ze hun slag geslagen in Azië, nu is het de beurt aan Europa! Als ondernemer moet je op je hoede zijn."

"Wij produceren vooral voor Nederlandse winkeliers", vervolgt hij, "hebben zo'n 120 afnemers. Daarnaast zijn we toeleverancier van verschillende bedrijven, waaronder Tecfor Care, waarmee we een gedeeld klantenbestand hebben."

Henk van den Broek met zoon Danny, poserend in de werkplaats.

Deelbare bedden
"Ons slaapkamerprogramma is klein te noemen", gaat Danny verder. "Een van onze sterkste punten is dat we deelbare bedden maken, dus tweepersoonsbedden die je open kunt draaien. Makkelijk om schoon te houden ook. 
Als meubelfabriek merken we dat tweepersoonsbedden een groeiende markt is. En hout is weer trendy. We maken gebruik van eiken hout, dat in 14 verschillende kleuren is te krijgen. We werken met één concept met verschillende maten hoofd- en voetborden."Zoals gezegd komt de productie van de meubelfabriek intussen in normaal vaarwater terecht. "We merken dat de handel een klein beetje afzwakt, maar we mopperen niet. Zeker niet", benadrukt Danny. "Als meubelfabriek gaan we binnen nu en een jaar strakkere, modernere modellen creëren, die nog meer van deze tijd zijn. Als fabriek zijn we er klaar voor; we hebben een nieuwe kantenlijmer aangeschaft, gaan zaagmachines vervangen en in de komende week wordt een nieuw afzuigsysteem geïnstalleerd. Beetje bij beetje moderniseren we de fabriek. Nee, niet met computergestuurde machines, die willen we niet, het gaat bij ons nog om het échte vakwerk. En daar zijn we heel goed in."

Meer informatie:
Meubelfabriek Henk van den Broek
Industrieterrein Molendijk
Heidebloemstraat 11
5482 ZA Schijndel
tel. 073 – 547 49 02
info@meubelfabriekhenkvdbroek.nl 
www.meubelfabriekhenkvdbroek.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven