Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deense architectenbureau wint uitdaging om badkamer van 6 m2 te ontwerpen

De winnaar van de Europese ontwerpwedstrijd van Geberit is bekend: het is het badkamerontwerp van het architectenbureauBJERG Arkitektur A/Suit Kopenhagen (DK). De lichte en ruime badkamer, getiteld "Serenity", is bedoeld om rust en evenwicht te bieden in het dagelijks leven. Zes architecten uit zes landen namen deel aan de prijsvraag.

Carsten Wraae Jensen, projectmanager en architect, weet waar het om gaat bij het ontwerp van 6 m² badkamers. Geberit stelde hem wat vragen met betrekking tot de wedstrijd. 

Het winnende team (van links): architecten Mads Bjerg Nørkjær en Carsten Wraae Jensen met Bjerg Arkitektur CEO en oprichter Kjeld Bjergof. (Foto: Wilfred Gachau). Foto: Geberit

De opdracht was om op 6 m² een aantrekkelijk badkamerontwerp te creëren, rekening houdend met zes hoofdeisen. Wat trok je aan om deel te nemen aan deze wedstrijd?
Appartementen en woningen vallen buiten ons bereik. We maken liever ontwerpen voor scholen, kleuterscholen en andere sociale voorzieningen, waar we met veel technische eisen rekening moeten houden. Het realiseren van een ontwerp voor deze kamer van 6 m² sprak ons ​​aan omdat het eens wat anders was. Velen zouden zeggen dat 6m² klein is. Voor onze architectenpraktijk in Denemarken is dat best groot. In Kopenhagen is bouwen duur, dus we zijn gewend aan veel kleinere plattegronden.

Wat was de grootste uitdaging en hoe ben je daarmee omgegaan?
Een ruimte creëren die tegelijkertijd duurzaam en functioneel is. We wilden geen producten integreren die er alleen maar goed uitzien. Ze moeten ook praktisch zijn. Ons idee was om een ​​duurzame ruimte te creëren met een groot raam en uitzicht op de natuur die uitnodigt om te dromen.

Welk potentieel ziet u persoonlijk in badkamers met weinig ruimte?
De uitdaging is om meer op één ding gefocust te zijn. 6 m² kan klein aanvoelen. Maar naarmate je meer leert over materialen en producten en een idee krijgt van de beschikbare ruimte, kun je proberen dingen af ​​te slanken. Minder is meer.

Als je in de catalogi kijkt of showrooms bezoekt, zie je overwegend ruime badkamers. De realiteit is vaak anders: veel mensen hebben weinig ruimte in de badkamer. Wat zijn jouw tips om kleine ruimtes functioneel en interessant te maken?
Als je de kamer binnenkomt, mogen de dingen die je in de badkamer hebt opgeslagen niet in het oog springen. Probeer een systeem te vinden en de dingen van het dagelijks gebruik te verbergen. Creëer wat ruimte voor een rustiger sfeer. Houd er rekening mee dat u ruimte nodig heeft voor het toilet, een douche en voor de wastafel. Deze vierkante meters zijn te combineren door slimme opstelling van producten. Zo bespaar je ruimte.

Bron: Geberit

Publicatiedatum: