Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
MVRDV en Delta Light stellen nieuwe designarmatuur voor

Van gerecycled materiaal naar high-end verlichting

Tijdens Milan Design Week presenteren MVRDV en Delta Light het resultaat van hun match made in lighting heaven, namelijk een nieuwe reeks armaturen onder de naam ‘High Profile’. De designhoogmis bracht MVRDV’s ontwerpcapaciteiten en Delta Lights producten, materialen, vakmanschap en expertise samen, wat resulteerde in een architectonische blikvanger. De rode draad: restanten van aluminium profielen. De ontwerpers van MVRDV keken met scherpe blik naar het productieproces en vonden zowel mogelijkheden als schoonheid in elementen die normaal gesproken als overschot worden beschouwd.



Delta Light ontmoet MVRDV
‘Be bold, be colourful en be conceptual.’ Op dat fundament, waar het Nederlandse MVRDV bekend om staat, bouwt de samenwerking met Delta Light verder. MVRDV’s architecten en interieurspecialisten – onder leiding van Jacob van Rijs – besloten een ontwerp te maken gebaseerd op het verschil tussen de manier waarop verlichtingsdesign in een showroom wordt gepresenteerd en de minder glamoureuze werkelijkheid van hoe een design wordt gemaakt en geproduceerd. Profielen zijn een belangrijk onderdeel van architecturale verlichting, maar de snijresten verdwijnen vrijwel meteen in het recycleproces. Deze elementen werden het uitgangspunt van het ontwerp. Door te experimenteren met schaal en groottes van het uitgebreide gamma aan profielen van Delta Light, kon een reeks armaturen worden gecreëerd. “De indrukwekkende details van de profielen zitten meestal verborgen in de wand of het plafond. We wilden die schoonheid zichtbaar maken als het belangrijkste kenmerk van het nieuwe ontwerp”, zegt MVRDV-oprichter en partner Jacob van Rijs.

De High Profile-collectie bestaat uit een kubusvormig plafondmodel, een wandarmatuur in de vorm van een boog en een vrijstaand model. Alle drie zijn ze opgebouwd uit profielen die naast elkaar en in stapels zijn geplaatst. De industriële look wordt verzacht door de profielen een kleur te geven, in roze, oker, lichtgroen en lichtblauw, waarmee MVRDV’s gekende gebruik van expressieve kleuren wordt toegevoegd aan het hoofdzakelijk witte, zwarte en gouden assortiment van Delta Light.



Wederzijdse waardering
De mogelijkheid om alle onderdelen achter de façade van een armatuur te ontdekken – van bedrading en aluminium frames tot de verpakking – gaf de ontwerpers van MVRDV een hoop inspiratie om mee aan de slag te gaan. “We waren verrast en tegelijkertijd erg blij dat MVRDV niet alleen onze mate van precisie en expertise waardeerde, maar dat ze zelfs de ruwe onderdelen op de voorgrond wilden zetten”, zegt Peter Ameloot, CEO van Delta Light. “Om een product dat gewoonlijk volledig geïntegreerd en anoniem is, te zien evolueren tot zo’n eyecatcher, was voor ons een zeer inspirerende oefening.”



Hergebruik wat al bestaat
High Profile schuift naast een sterk design ook een duurzaam verhaal naar voor. Door wat al bestaat te recyclen, hoeven er geen nieuwe aluminium onderdelen worden gemaakt of getransporteerd vanaf de productiefabriek – wat de impact op het milieu aanzienlijk vermindert. De armatuur kan ook worden gedemonteerd, wat betekent dat een deel van de basisonderdelen kan worden hergebruikt. Het ontwerp nodigt consumenten daarom uit om goed na te denken over de materialen die overal om hen heen aanwezig zijn; om schoonheid te vinden in het alledaagse en om kansen te zien in wat we normaal zouden negeren. Tegelijkertijd is deze collectie een eerbetoon aan het vakmanschap van Delta Light, want elke armatuur wordt zorgvuldig en tot in de details met de hand gemaakt en samengesteld, waarbij nauwkeurig ontworpen en ontwikkelde profielen een belangrijke schakel zijn.

Meer informatie:
Delta Light
www.deltalight.nl

MVRDV
www.mvrdv.nl

Publicatiedatum: