Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Economie in 1e kwartaal 2022 even groot als in voorgaand kwartaal

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, was het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2022 nagenoeg even groot als een kwartaal eerder. Het handelssaldo en de investeringen droegen positief bij, de overheidsconsumptie had een negatieve bijdrage.

De overheidsconsumptie daalde met 4,0 procent. Verder hebben huishoudens 0,1 procent minder besteed dan in het vierde kwartaal van 2022. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 0,5 en 1,3 procent af. De investeringen stegen met 0,8 procent. Door corona zijn de groeicijfers omgeven met een grotere onzekerheid dan bij de eerste berekening gebruikelijk is.

Bruto binnenlands product


Bbp groeit in eerste kwartaal
Volgens de eerste berekening was het bbp in het eerste kwartaal van dit jaar 7,0 procent groter dan een jaar eerder. Vooral de consumptie door huishoudens en het handelssaldo droegen bij aan de groei. De overheidsconsumptie leverde jaar op jaar ook een positieve bijdrage.

Bruto binnenlands product


Investeringen nagenoeg gelijk
In het eerste kwartaal van 2022 lagen de investeringen in vaste activa op ongeveer hetzelfde niveau als een jaar eerder. Er werd meer geĆÆnvesteerd in bedrijfsgebouwen, software en R&D, maar minder in vliegtuigen en woningen.

Meer chemische producten, machines en diensten geƫxporteerd
De uitvoer van goederen en diensten lag in het eerste kwartaal 4,7 procent hoger dan een jaar eerder. Er gingen vooral meer chemische producten, machines en voedingsmiddelen naar het buitenland. Ook was de uitvoer van diensten aanzienlijk hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. Verder lag de export van Nederlands fabricaat nagenoeg op hetzelfde niveau als een jaar eerder, terwijl de wederuitvoer (de uitvoer van eerder ingevoerde producten) met bijna 3 procent groeide. De invoer van goederen en diensten was 2,9 procent hoger. Het handelssaldo had een positieve bijdrage aan de economische groei.

Bestedingen naar categorie 


Meeste bedrijfstakken noteren groei
De toegevoegde waarde van de handel, vervoer en horeca lag in het eerste kwartaal 13,6 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de horeca groeide hard, maar ook de toegevoegde waarde van de handel en het vervoer lag hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal vorig jaar hadden horeca en luchtvaart net als de bedrijfstak cultuur, sport, recreatie en overige diensten veel last van de harde lockdown.

De zakelijke dienstverlening groeide met 10,7 procent. Vooral adviesbureaus op het gebied van management en de uitzend- en de reisbranche droegen hieraan bij. De toegevoegde waarde van de reisbranche is echter nog niet helemaal hersteld van de coronaklappen.

De industrie groeide met bijna 6 procent. Vooral de machine-, de chemische, de metaal- en de elektrotechnische industrie leverden hieraan een bijdrage. De bouwsector boekte een groei van ruim 4 procent.

Toegevoegde waarde naar bedrijfstak

Publicatiedatum: