Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meubelindustrie België: crisis loert om de hoek

'Na de top in zomer 2021 is de activiteit sindsdien 'in vrije val'. Niettegenstaande het ondernemersvertrouwen tegen midden 2021 steeg tot het hoogste niveau in de afgelopen vijf jaar, verzwakte het in de tweede helft van 2021 echter maand na maand. Door de oorlog in Oekraïne begin 2022 is het ondernemersvertrouwen in de houtverwerkende industrie haast in vrije val gekomen, met recent toch gelukkig een klein lichtpunt in april.' Dat meldt Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.



Omzetstijging mede door fel gestegen houtprijzen
De omzet van de houtverwerkende industrie steeg in 2021 met liefst 32,8% t.o.v. 2020. Hiermee werd het omzetverlies van het eerste coronajaar (-4,6% in 2020) meer dan gecompenseerd. In deze forse omzetstijging zit evenwel de doorrekening van de fel gestegen houtprijzen vervat. De afzetprijzen gingen met gemiddeld +19,2% de hoogte in, waardoor de omzetstijging in volume op 11,4% uitkwam.

Bij alle productgroepen kwam de omzet in 2021 hoger uit. De grootste stijging werd gerealiseerd bij de verpakkingen (vnl. palletten), waar de omzet met maar liefst 80,0% de hoogte inging; 66,9% komt evenwel door een stijging van de productiekosten. De omzetstijging van houten plaatmaterialen (+24,3%) en bouwelementen (+30,8%) moet men afzetten tegen een gemiddelde prijsstijging van 13,5%. De overige houtverwerking kende in 2021 een omzetstijging van 10,3% (stijging afzetprijzen +2,2%).

Export belangrijke groeifactor
Ongeveer 45% van de houtomzet komt door export. 85% van deze houtuitvoer is bestemd voor de EU-markt; deze kende een stijging met 40,7% in 2021. Ook hier speelt het prijseffect een belangrijke rol. De leveringen in Frankrijk, de belangrijkste exportmarkt met een aandeel van 34,7%, stegen met 48,0%. Nederland (aandeel 19,7%) en Duitsland (14,6%) zijn de tweede en de derde belangrijkste markten en stegen met resp. 28,1% en 62,7%.

Terwijl de Belgische houtexport wereldwijd met 35,3% steeg, was de invoerstijging even groot (+35,5%). China, de grootste leverancier van houtproducten aan ons land, kon zijn leveringen nog opdrijven met liefst 60,2 %, waardoor het invoeraandeel van China toenam tot 34,2%.

Investeringen en tewerkstelling namen toe
In 2021 kwam de bezettingsgraad van de productiecapaciteit in de houtindustrie op het historisch hoge niveau van 88,8% uit. Dit leidde tot een forse toename van de investeringen in 2021 met 45,2% tot een bedrag van 183,4 miljoen euro. Het positieve effect op de tewerkstelling bleef niet uit. De tewerkstelling steeg in 2021 met 108 werknemers tot 7.751 personen; +1,4% t.o.v. 2020.

Oorlog in Oekraïne vertroebelt vooruitzichten
Tussen de zomer 2021 en de lente 2022 is de conjunctuur in de houtsector aanzienlijk verslechterd. Was er in de zomer van 2021 nog een zeker optimisme over een voortzetting van het economisch herstel, dan werd dat na de zomer onderuitgehaald door de exploderende energie- en grondstoffenprijzen. En in het voorjaar van 2022 heeft de Russische invasie in Oekraïne alle hoop op een snel economisch herstel volledig de kop ingedrukt.

Ook langs de vraagkant hield de westerse consument de vinger op de knip omdat te veel koopkracht wegvloeide en vloeit naar de peperdure energierekening. Het consumentenvertrouwen kreeg een flinke deuk en lijkt niet spoedig te zullen herstellen. Zelfs indien de oorlog kortstondig zou blijken te zijn, zal de economische schade in de loop van het jaar nooit helemaal kunnen worden goedgemaakt.

Bron: Fedustria

Publicatiedatum: