Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Art Rotterdam profiteert van het seizoen

Nog maar enkele dagen en Art Rotterdam beleeft haar 23ste editie. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de belangrijkste beurs voor hedendaagse kunst in Nederland opnieuw haar presentatie versterkt: videosectie Projections krijgt een nieuw format en voor Prospects, de tentoonstelling van het Mondriaan Fonds, staat een forse uitbreiding gepland. Op het buitenterrein presenteren toonaangevende galeries en projectspaces een recordaantal imposante buitenwerken, maar ook binnen is het aanbod spectaculair.

Zo toont galerie Lumen Travo een wandtapijt van wereldster Otobong Nkanga (1974, Nigeria). Nkanga is een voormalige Artist in Residence aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam en exposeerde onder meer op de 58ste Biënnale in Venetië (2019). Op de huidige Biënnale  figureert haar werk in een presentatie van Kunsthaus Bregenz.


Onno Poiesz, De blauwen / The blues, 2022, Staal Aluminium, Courtesy: Opperclaes.

Otobong Nkanga
Otobong Nkanga onderzoekt in haar veelzijdige oeuvre de sociale en topografische relatie tussen mens en omgeving. Haar meest recente solotentoonstelling is Otobong Nkanga in Kunsthaus Bregenz in het Oostenrijkse Bregenz. Voor deze gelegenheid kreeg zij de beschikking over alle vier verdiepingen van het museum. Aan de hand van een ogenschijnlijk doorlopende boomstam en vier monumentale wandtapijten vertelde zij het verhaal van aarde en water. Tijdens Art Rotterdam 2022 toont Lumen Travo een van deze tapijten, gemaakt op basis van Nkanga's tekeningen en geweven door het Tilburgse Textiellab op een innovatief weefgetouw voor kleden tot drieënhalve meter breed.
 
Buitenwerken
Art Rotterdam 2022 profiteert van het seizoen; het buitenterrein omvat een recordaantal imposante buitenwerken. Met De blauwen heet Onno Poiesz het kunstpubliek welkom. Zijn werk heeft iets feestelijks, maar verwijst even zo goed naar het huidige bluesgevoel ten gevolge van oorlog en pandemie. Er is een levende installatie van Toine Dutch Bushman Klaassen: Not For Sale. Roosje Verschoor deelt vanuit een frietkar kleine puntzakjes patat uit, als onderdeel van een onderzoek naar hamsteren, voedselschaarste en Nederlands volksvoedsel nummer 1, de aardappel. Tim Wes, jazzsaxofonist, zanger en beeldend kunstenaar, presenteert de installatie Trauma Triggers Triumph, waarin hij aan de hand van film, muziek, doek en objecten zijn verhaal en dat van vele anderen vertelt. En boven op de Van Nelle Fabriek wappert de vlag Equilibrium Wind. Deze vlag, onderdeel van een project van Thierry Oussou over katoenplantages in het district Panouignan in Benin, vertegenwoordigt de anonieme massa's die altijd in de schaduw werken.

Fons Hof, directeur Art Rotterdam: ''Opvallend deze editie is het hoge aantal maatschappelijk geëngageerde buitenpresentaties met verwijzingen naar de wereld om ons heen. Klimaat, pandemie en populisme wisselen af met humor en verlangen."

Ode aan Art Rotterdam
De Amsterdamse galerie Willem Baars Projects, al 23 jaar een vaste verschijning op Art Rotterdam, viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Ter ere van dit jubileum en als ode aan de stad en de beurs verrast de galerie het publiek met een presentatie die vooral de reikwijdte van de schilderkunst wil belichten. Naast drie museale schilderijen van de Rotterdamse grootmeesters Daan van Golden, Co Westerik en Klaas Gubbels toont de galerie ook werken van Emo Verkerk, Bob Bonies, Morgan Betz, Rob Birza en Lucassen.
 
NN Art Award
Tijdens Art Rotterdam reikt NN Group voor de zesde keer de NN Art Award uit. Deze hedendaagse kunstprijs is bestemd voor een uitzonderlijk talent dat in Nederland zijn of haar opleiding heeft gevolgd en waarvan het werk te zien is op de beurs. Een jury van experts heeft 4 talentvolle kunstenaars geselecteerd: Inez de Brauw, Jennifer Tee, Thierry Oussou en Vytautas Kumža. Op de opening van Art Rotterdam 2022 wordt de winnaar van de NN Art Award 2022 bekend gemaakt.

Meer informatie:
Art Rotterdam
Van Nelle Fabriek
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam
0031 (0)10 742 02 58
info@artrotterdam.com
www.artrotterdam.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven