Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Ikea is niet de enige winkelketen die zijn filialen inzet als logistiek centrum'

Gisteren berichtte Wonen360 al over de nieuwe 'mini-distributiecentra' van Ikea. Ook Dirk Mulder, ING Sector Banking, is dat niet ontgaan. Op LinkedIn reageert hij op de plannen van de woonwarenhuisketen. De keuze voor deze strategie vindt hij ronduit opvallend.


Dirk Mulder, ING Sector Banking.

"Opvallend is dat Ikea de magazijnen die functie ook daadwerkelijk gaat geven. De komende tijd gaat Ikea een groot deel van zijn winkels verbouwen. Naast een plek om klanten te ontvangen en te inspireren wil de keten ze gaan gebruiken om online bestellingen snel aan de voordeur af te leveren.

Tot nu toe verstuurt Ikea de bestellingen van de thuis winkelende klant nog louter vanuit speciaal daarvoor ingerichte distributiecentra (dc’s). Maar nu de consument zich, zeker sinds de coronapandemie, in rap tempo naar het internet verplaatst, is het woonwarenhuis gaan nadenken over andere oplossingen. Waarom zou men ook nieuwe dc’s bouwen voor online aankopen, als ze die ook vanuit Ikea-winkels kunnen verzenden?
 
Het bedrijf trekt voor de komende 2 jaar jaar in totaal €3 mld uit om zijn winkels aan te pakken, waarvan een groot deel bedoeld is om delen van filialen om te bouwen tot mini-dc’s. 30 tot 40% van alle pakweg 460 winkels zal zo’n „dubbele rol” krijgen. Dat zal ten koste gaan van de winkelruimte: het oppervlak van de vestigingen in kwestie zal in veel gevallen gelijk blijven.

Rechtstreeks verzenden vanuit de winkel heeft verschillende voordelen. De ritjes van opslag naar klant zijn korter, wat flink in uitstoot scheelt. Daarnaast kan Ikea zo veel sneller en goedkoper leveren. In een winkel in het Finse Kuopio is de afgelopen tijd proefgedraaid: daar werd de levertijd gehalveerd en gingen de bezorgkosten met 40% omlaag.

Ikea is niet de enige winkelketen die zijn filialen inzet als logistiek centrum. De Spaanse kledinggigant Inditex (Zara, Bershka, Pull & Bear) en de Amerikaanse warenhuisketen Target doen het al enkele jaren. In Nederland begon huishoudwinkel Blokker vorig jaar met rechtstreeks verzenden vanuit de winkels, in samenwerking met een razendsnelle koeriersdienst.

Een deel van de €3 mld gebruikt Ikea ook voor het experimenteren met andere soorten winkels. Sinds een paar jaar richt het woonwarenhuis zich ook op stadswinkels in grotere steden zoals Parijs, Dubai en Wenen, met een veel beperkter assortiment dan in de vestigingen buiten het centrum van de stad", besluit Mulder.

Bron: Dirk Mulder

Publicatiedatum: