Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview Raymond Slotboom en Rik van Boxmeer van Chita Group:

"Je kunt niet continue prijsverhogingen doorvoeren"

Raymond Slotboom staat niet graag op de voorgrond. De directeur van Chita Group International Trading BV zet zich elke dag met hart en ziel in voor zijn bedrijf en bemoeit zich zo weinig mogelijk met de buitenwereld. Als producent van meubelen steekt hij alle tijd en energie in zijn producten en personeel. Als de nood aan de man komt, steekt hij ook op de productievloer de handen uit de mouwen.
Liever was hij dit vraaggesprek uit de weg gegaan, maar voor Wonen360 wil hij wel een uitzondering maken. In het bijzijn van Rik van Boxmeer (accountmanager Nederland) doet de bevlogen ondernemer zijn verhaal.


Accountmanager Rik van Boxmeer (links) met Raymond Slotboom, poserend voor en op een stapel tafelbladen gemaakt van eiken hout. 

Eerst dit. Chita Group International Trading BV is 40 jaar geleden opgericht door Lex Hendriks. In 2004 werd Raymond, die al sinds 1993 hier werkte, algemeen directeur. Later nam hij de onderneming over. Lex is nog wel medeaandeelhouder van zowel het productiebedrijf als de groothandel.

"We maken en verkopen complete eiken woonprogramma's en tafels. In Roemenië hebben we een eigen fabriek met 130 mensen, daar worden de meeste woonprogramma's gemaakt, vooral maatwerk. Hier in Veghel beschikken we over een gebouw met drie verdiepingen, samen goed voor 12.000 m2. Hier zijn we met 23 mensen actief op kantoor, het magazijn en in de productieruimte.
Tafelbladen (en ook andere producten uit Roemenië) komen per trein -want duurzaam en betrekkelijk snel, onbewerkt naar hier, waarna we ze in een bepaalde kleur spuiten. Dat is wel onze sterke kant. Overigens wordt ook een deel van onze producten in Vietnam gemaakt, eveneens van Europees massief eiken." 

Meubelbeurs Brussel
Het bedrijf leverde in de beginjaren voornamelijk kopie antieke meubelen. Inmiddels is Chita bekend om de eiken programma’s volgens de trends in de interieurbranche. Een selectie van de  woonprogramma's wordt jaarlijks op Meubelbeurs Brussel getoond. "Dat is eigenlijk het enige moment dat we naar buiten treden. Op deze vakbeurs, op Holland à la Carte, een totaalconcept voor Nederlandse fabrikanten, staan we al sinds het begin, dit jaar voor de 13e keer. Hier komen altijd zoveel Nederlanders naar toe dat we niet ook nog op een beurs in Nederland hoeven te staan", vindt Raymond. "Daarnaast lopen onze collecties over het algemeen genomen altijd lang door, sommige zelfs meer dan tien jaar."


Rik van Boxmeer op de laatst gehouden beurs in Brussel.

Maatwerk
Chita Group levert aan de vrije markt en produceert exclusieve programma’s voor verschillende woongroepen. Daarnaast kunnen de Brabanders op een groot gedeelte van de collectie maatwerk aanbieden. Alles wordt met de hand gemaakt, waardoor ieder product uniek is. Rik van Boxmeer, die al meer dan 25 jaar voor Chita werkt: "Dit is tevens de charme van ons product. Sfeer en uitstraling zijn erg belangrijk. Onze programma's zitten in het lagere c.q. budget- en middensegment", voegt hij er nog aan toe.
Raymond: "Sinds 2008 zijn we ons gaan toeleggen op maatwerk. Dat is een schot in de roos gebleken; de mensen bleven daar geld aan uitgeven. Het zorgt vaak wel voor extra werk in de fabriek, maar inmiddels is dat niet meer weg te denken op de interieurmarkt. Hardlopers zijn onze tafels, die we zowel met houten als stalen onderstellen kunnen leveren en met of strakke, of ronde of ovale bladen in elke gewenste kleur."

Hecht team
In de afgelopen coronajaren heeft Chita Group niet te klagen gehad. Het bedrijf maakt een mooie omzetgroei door. Opvallend was dat er weinig coronabesmettingen waren en de productie altijd goed door kon draaien. "En als het moet, springen Rik en ik ook bij als we er ergens een mannetje te kort komen. We zijn een hecht team die veel voor elkaar over heeft. Ik ben dan wel directeur, maar voel me meer collega. We hebben één werknemer die 'nog maar' een jaar of vijf bij ons werkt, de rest circa 20 jaar en langer. Dat zegt genoeg over de sfeer op de werkvloer. Ik zit hier ook al bijna 30 jaar, maar ik kan niks anders", grapt hij.

Prijsverhogingen
Ook Chita Group International Trading BV heeft te dealen met de grillen op de grondstoffenmarkt. "Vroeger voerde je eens in het jaar of eens in de 1,5 jaar een prijsverhoging door en was je klaar. Maar nu blijf je bezig, ook al houden we ons op dat vlak rustig. Misschien te rustig... Maar je kunt toch niet continue prijsverhogingen doorvoeren? Wij zijn er behoorlijk terughoudend in. Ja", weet Raymond, "misschien moeten we op bepaalde ogenblikken meer doorpakken. Maar als ik ons vergelijk met andere bedrijven, zijn wij toch een beetje heilig. We staan bekend als een open en transparant bedrijf: what you see is what you get." 

Poeha en bla bla
"Waar we als Chita Group over vijf jaar willen staan?", herhaalt Raymond de hem gestelde vraag. "Daar ben ik maar deels mee bezig. Het gaat er vooral om dat we lol hebben in wat we doen, we hoeven niet elk jaar met zoveel procent te groeien. Okay, ondernemen is niet altijd even gemakkelijk. Onze focus ligt zeker niet op om zoveel mogelijk winst te maken, maar we doen het redelijk", is Raymond bescheiden. 
"Mijn zakelijke partner zei vaak: 'was ik maar klein gebleven'. Dat heb ik altijd onthouden en nadat ik directeur werd heb ik het bedrijf afgeschaald naar wat het nu is. Het gaat er mij om dat mijn mensen goed in hun vel zitten zodat ze met plezier naar hun werk gaan en ons niet willen verlaten." 
Rik: "Daarnaast blijven we ons als bedrijf ontwikkelen, meebewegen met de markt. We kijken ook altijd naar wat het beste is voor onze klanten." 
Raymond: "We blijven ook altijd met twee benen op de grond, doen ons niet beter voor dan we zijn. Met vrijwel alle klanten hebben we lange relaties. Zij weten dat we niet van de poeha en de bla bla zijn", besluit hij.

Meer informatie:
Chita Group International Trading BV
Beukelszweg 2
5466 AT VEGHEL
Tel: +31 413 244111
www.chitagroup.com