Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tafel en keuken geïnspireerd door de natuur

Natuurlijke materialen, zachte kleuren en organische vormen nodigen uit tot onthaasting

Natuurlijk, duurzaam en uniek. Thuis willen we een ontspannen sfeer creëren waar we met een gerust geweten ten volle van kunnen genieten - een trend die nog wordt versterkt door de coronapandemie. Natuurlijke materialen, zachte kleuren en organische vormen nodigen uit tot onthaasting en bieden een gevoel van welbehagen. Op de gedekte tafel en in de keuken vieren we de schatten van de natuur.

Of het nu gaat om back-to-the-roots eisen of neo-ecologie, het thema natuurlijkheid is zeer in de mode. Deze trend is terug te vinden op alle gebieden van het leven, vaak in combinatie met het streven naar een gezondere levensstijl. In eten & drinken, mode & schoonheid neemt het aanbod van producten met een natuurlijke positionering overal toe. Clean label en biologische producten beleven een ware hausse. Logischerwijs wordt dit verlangen naar de "nieuwe natuurlijkheid" weerspiegeld in de huidige woontrends en inspireert het creatievelingen om steeds nieuwe "natuurlijke" ontwerpen te ontwikkelen.

Ook het stijlbureau bora.herke.palmisano, dat in opdracht van de Messe Frankfurt onderzoek doet naar internationale stijltrends, heeft onder de titel "identiteit weten + maken" natuurlijk wonen als een van de Ambiente Trends 22+ aangemerkt.

In harmonie met de natuur
Alles wat ons met de natuur verbindt en ons dichter bij de natuur brengt, speelt voortaan een hoofdrol. De keuken wordt het ultieme centrum van rust, de eetkamer een ontspannen plek om te genieten. Organische vormen verleiden als echte hand-voelers om aan te raken en te gebruiken. Een kleurenpalet geïnspireerd door de natuur creëert een feel-good sfeer. Lichte zandtinten roepen zorgeloze dagen aan zee op, zoals in de porseleinen steengoed serie van ASA Selection. Warm terracotta herbergt de zon van het zuiden, aards bruin creëert de nabijheid van vruchtbare velden. Individuele kleuraccenten worden gezet door pastel rosé, stralend steengrijs of zacht duifblauw. Maar ook een vleugje groen mag niet ontbreken. De keramiek van het Portugese label Maria Portugal Terracota schittert in delicate kleuren (afbeelding in de hoofdrol). De collecties van het Nederlandse bedrijf Originalhome zijn voornamelijk gemaakt van gerecycled, organisch afval. Ze nodigen uit om te onthaasten, om tijd te nemen voor een maaltijd met vrienden en familie.

Natuur en creativiteit
Natuurlijkheid en artistieke creativiteit worden gecombineerd door de in Londen gevestigde, bekroonde keramiekontwerper Maham Anjum. Zo verklaart ze de trend naar meer natuurlijke, duurzame materialen: "Er is een beweging naar meer natuurlijke, duurzame materialen in het algemeen in design en wonen. Ik denk dat op het gebied van handgemaakt serviesgoed de klanten met wie ik werk steeds weer iets willen dat met de hand is aangeraakt, de kleine verschillen die ontstaan tijdens het maken of bakken worden gevierd. Op dezelfde manier zie ik meer klanten handgemaakt bestek en glas gebruiken."

Maham Anjum is ervan overtuigd dat de voorwerpen die we dagelijks gebruiken ons veel meer beïnvloeden dan andere vormen van kunst, omdat ze deel uitmaken van ons dagelijks leven.

"Een bord of een kom is een canvas voor de chef. Kleur, vorm en glazuurtextuur versterken een gerecht. Een halfmat glazuur helpt bijvoorbeeld de aandacht op het voedsel te houden, of het nu binnen of buiten wordt gebruikt. Bovendien hebben de vorm en het materiaal van een bord een invloed op de eetervaring. Een coupe-bord bijvoorbeeld, met een zachte binnenstraal en een geringe diepte, is veelzijdig in het serveren en kan in vergelijking met een traditioneel bord met een platte rand voor een aantal gerechten worden gebruikt als hoofd- of gedeelde schotel, bv. salades, pasta, gerechten met saus, curry enz. Lage kommen met hun royale plateauoppervlak maken ze geschikt voor zowel soepen als ontbijt, toast en kleine hapjes".

Divers als de natuur
De natuur geeft ons de mooiste modellen, diverse materialen waarmee we ons huis mooier kunnen maken en tegelijkertijd onze verbondenheid met de natuur tot uitdrukking kunnen brengen. Een blikvanger op elke tafel is ongetwijfeld het bestek met bamboe handvat van Jean Dubost. Combineer dit met servies met een handgemaakt karakter, mondgeblazen glazen en zuiver linnen, servetten van milieuvriendelijk gerecycled papier en houten schalen in hun natuurlijke vorm. En ook de tulpvormige slabestekken zijn een blikvanger. Zeegras, rotan e.d. worden vaak verweven tot mooie accessoires, zoals bij de manden van Broste Copenhagen. In de keuken is de originele ijzeren pan het middelpunt van authentiek koken, dat gericht is op het zero waste motto.

Hout: materiaal van het moment
Als hernieuwbare grondstof speelt hout een centrale rol in een natuurlijke levensstijl. Waarom houden we zo van hout? Het ruikt aangenaam, voelt goed aan, ziet er mooi uit en kan op vele manieren worden verwerkt. Onbehandeld hout komt ongerept en rustiek over, fijn gepolijst glanst het in allerlei tinten, uitgewerkte inlegwerken maken van snijplanken of mesheften ware kunstwerken. Verschillende nerven maken de producten uniek - steeds een nieuwe look creërend voor de nieuwe natuurlevensstijl. Ook hout heeft een ongelooflijke verscheidenheid te bieden: van acacia tot walnoot, van beuk tot eik en van olijf tot teak. Voor elke smaak is er een passende houtsoort.

Bron: ambiente.com

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer