Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afnemende belangstelling smart home zonwering

Uit de Smart Home Monitor van Multiscope blijkt dat 57 procent van de Nederlandse huishoudens in het bezit is van één of meerdere smart home producten. Dat is een toename van vijf procent ten opzichte van vorig jaar. De vraag is echter of smart home echt groeit of dat de consument gewoon meer elektronische apparaten in huis heeft. Uit de Zonwering Trendmonitor 2022 blijkt dat het zoekvolume van handmatig bedienbare zonwering procentueel al drie jaar op rij sterker groeit dan dat van smart home zonwering.



Smart home producten
Een smart home is letterlijk vertaald een slimme woning. In een slimme woning zijn apparaten gedigitaliseerd en met elkaar verbonden. Zo ontstaat er een netwerk van slimme apparaten dat eenvoudig op afstand te bedienen is. De slimme apparaten worden ook wel domotica genoemd. Domotica zijn er in vele soorten en maten. Van slimme speakers tot slimme deurbellen en van slimme verlichting tot slimme camera's. Veel smart home producten zijn op afstand te bedienen met een app op je mobiele telefoon. Wat exact de gebruikte definitie van smart home producten in de Smart Home Monitor van Multiscope is, is niet geheel duidelijk.



Smart home zonwering
Uit de Smart Home Monitor zou blijken dat er voor 1,4 miljard euro aan smart home producten op het gebied van zonwering en garagedeuren bij de Nederlandse huishoudens aanwezig is. Maar wat is smart home op het gebied van zonwering? Is dat een elektrisch bediend zonnescherm? Of een elektrisch bediend zonnescherm met afstandsbediening? Of moet er ook een app bij zitten om het zonnescherm op (grote) afstand te kunnen bedienen? En valt een volledig zelfstandig functionerend zonnescherm met zonnecellen hier ook onder, met of zonder app?
 
Uit de Zonwering Trendmonitor 2022 blijkt dat de consument bij de oriëntatie op zonwering veel online zoekt met het woord “elektrisch” in de zoekopdrachten. Ook de zoekterm “afstandsbediening” wordt veel gebruikt in de zoektocht naar een geschikt zonweringsproduct. Echter, naast deze automatiseringsslag wordt er ook frequent gezocht naar specifiek handmatig te bedienen zonwering. Hoe ziet de procentuele jaar-op-jaar ontwikkeling van deze zoektermen er uit op het gebied van zonwering? Onderstaand figuur toont de jaarlijkse mutatie van het zoekvolume.


Jaar-op-jaar ontwikkeling van het zoekvolume.

Uit bovenstaand figuur blijkt dat de procentuele groei van het aantal zoekopdrachten van handmatig bedienbare zonwering de afgelopen drie jaar aanzienlijk harder is gestegen dan dat van smart home zonwering. In de afgelopen drie jaar is het zoekvolume van zoekopdrachten met de tekst “handmatig” er in met maar liefst 323% toegenomen. Daarmee verbleekt de procentuele groei van de zoektermen “elektrisch” (+117%) en “afstandsbediening” (+138%). Maar wordt er misschien veel gezocht naar zonwering die te bedienen is met een app? In het jaar 2018 werd er welgeteld gemiddeld vier keer per maand gezocht met de tekst “app” in een zoekopdracht op het gebied van zonwering. Dit aantal was in het jaar 2021 gestegen tot 63 maandelijkse zoekopdrachten. Procentueel gezien wel een forse toename, maar nominaal stelt het niets voor op een maandelijks zoekvolume van ruim een half miljoen zoekopdrachten gerelateerd aan zonwering.

Meer informatie:
 

Publicatiedatum: