Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ionische studiolamp van Vilhelm Lauritzen nu in gemoderniseerde versie verkrijgbaar

Na een kijkje in het archief van de Deense architect Vilhelm Lauritzen en zijn Gesamtkunstwerk Radiohuset uit de jaren 30 in Kopenhagen komt Louis Poulsen met een gemoderniseerde versie van Vilhelm Lauritzens originele studiowandlamp in matzwart of geborsteld messing, evenals een moderne herinterpretatie voor de tafel- en staande versie.

VL Studio
De VL Studio serie is afgeleid van een lamp die is ontworpen door de Deense architect Vilhelm Lauritzen voor Radiohuset (Radiohuis, het gebouw van de Deense omroep in Kopenhagen) in de jaren veertig. Voor de naam Studio werd gekozen omdat sommige lampen buiten de studio’s werden gebruikt om, met behulp van een rood of groen licht, aan te geven of er op dat moment opnames plaatsvonden.

Met zijn eenvoudige esthetiek en prachtige materialen zorgt de VL Studio Tafel/Staande lamp voor een moderne touch en een warme sfeer in elke ruimte.

Vilhelm Lauritzen was de architect achter de Radiohuset, waarvan het functionalistische ontwerp in 1945 werd onthuld. Radiohuset is een ‘gesamtkunstwerk’, zoals de meeste van Lauritzen’s gebouwen. Dit betekent dat hij het hele interieur en elk detail van het gebouw heeft ontworpen. Tijdens de ontwikkeling van de Radiohuset ontwierp Lauritzen in samenwerking met Louis Poulsen en de architect Mogens Voltelen een uitgebreide collectie lampen. Voor dit project creëerde Lauritzen de Studio lamp, de VL 38 Tafellamp (VL38), de Radiohus Hanglamp (VL45) en de VL Ring Crown lampen.

Nadat de lampen in de jaren 40 werden ontworpen, werden ze in productie genomen door Louis Poulsen. In de loop der jaren werd de productie echter stopgezet. De VL45 (Radiohus Hanglamp) en de VL38 (Tafellamp, de originele versie uit het interieur van het gebouw) werden opnieuw uitgebracht in 2016, de VL Ring Crown in 2019, en recentelijk de VL Studio lamp in 2022. De VL Studio lamp is nauw verwant aan de Radiohus Hanglamp. Ze verspreiden beide een diffuus licht door het opaalglas dat zorgt voor een aangenaam licht rond de lamp. De VL Studio Tafel/Staande lamp is gebaseerd op het ontwerp en de materialen van de lampenkop van de originele wandlamp en is uitgebracht in 2022.

Meer informatie:
Louis Poulsen
www.louispoulsen.com 

Publicatiedatum: