Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De bewogen geschiedenis van wandtextiel

Wanneer zijn we eigenlijk begonnen met het behangen van onze muren? En waar ligt de oorsprong van wandtextiel? Dutch Walltextile Company gaat in een blog wat dieper in op de geschiedenis van dit mooie product.

Wandtapijt als vroege versie van wandtextiel
In Europa begon de geschiedenis van wandtextiel ongeveer in de Middeleeuwen. We keken het af van de Arabieren. Zij gebruikten al eeuwenlang tapijten om hun muren mee te behangen. De oosterse afkomst van onze wandtapijten was duidelijk te zien: ze waren rijkelijk versierd met Arabische motieven, die we nog steeds kunnen bewonderen op de Perzische tapijten die we kennen.

Een paar eeuwen later veranderde de mode alweer. Eind zestiende eeuw waren het niet meer de oosterse wandtapijten die in de hipste huishoudens te zien waren, maar werden ze ingeruild voor wanden met goudleerbehang, bedrukt met houtsnede.

Het bedrukken van stoffen werd door de Franse koning Lodewijk XIV in de zeventiende eeuw verboden. Met deze wet wilde hij de Franse zijde-industrie te beschermen. Wandtextiel was daarom iets wat eigenlijk niet voorkwam. Maar dat betekent niet dat het mensen weerhield van het behangen van hun muren. Bedrukken van papier was immers geen probleem. Zo kwam de productie van behangpapier op gang, en midden achttiende eeuw groeide het zelfs uit tot een grootschalige industrie, met massale productie in vooral de Engelse en Franse fabrieken.

Massaproductie en rollen behang op de markt
In het begin werden dure soorten behang met de hand beschilderd, en alleen op bestelling geleverd. Of ze werden blok voor blok gedrukt en aan elkaar geplakt door arbeiders. In 1835 kwamen de eindeloze rollen behang op de markt. Dat waren nog niet helemaal de rollen die we tegenwoordig kunnen vinden in de doe-het-zelfzaak, maar wel een voorloper daarvan. Deze rollen werden op ragdoek gelijmd dat over latten werd gespannen. De muren waren immers nog niet zo strak gestuukt als we vandaag vaak zien, dus zomaar op de muur plakken met behanglijm was geen optie. Met deze massaal geproduceerde behangrollen bereikte behang wel het grote publiek.

De hype van dit soort behang heeft slechts een halve eeuw geduurd. Aan het einde van de negentiende eeuw werd behangpapier steeds minder populair, en aan het einde van de twintigste eeuw kwam je het eigenlijk vrijwel niet meer tegen. Maar de laatste jaren wint behang weer aan populariteit. Tegenwoordig willen we onze muren toch weer graag dat extra stukje aankleding geven.

Wandtextiel is helemaal terug
In het luxesegment maakt ook wandtextiel een grote comeback. En DWC was daar vanaf het allereerste begin bij.

Het verhaal van DWC begon bij de vader van Boudewijn, Sjouke Vogel, die lange tijd een ondernemer in verschillende segmenten van de bouwindustrie was. Voor zijn werk kwam hij over de vloer bij de meest luxueuze landhuizen, waar de muren nog gevuld waren met enorme jachttaferelen. Zo leerde hij steeds beter de smaak kennen van de klanten uit het high-end segment, wat hem uiteindelijk een voordeel gaf in de ontwikkeling van een succesvol luxeproduct. Wanneer de kans zich voordeed, richtte hij een fabriek op met textielproducten voor de interieurindustrie. Boudewijn zou later een nieuwe tak opzetten voor wandtextiel, onder de naam Dutch Walltextile Company.

Lees hier de complete blog

Publicatiedatum: