Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Directeur Bart van Dijk van Dijkos: "Als de economie goed draait, is onze doelgroep groter"

Het is ruim 30 jaar geleden dat Bart van Dijk (51) in dienst trad van het metaalbewerkingsbedrijf van zijn vader, die van origine architect was en zich op latere leeftijd, op z'n 45e, specialiseerde in het fabriceren van metalen onderstellen voor tafels en bedden. Beter Bed werd zijn grootste klant. Als 18-jarige jongen stapte Bart er binnen om het bedrijf al na twee jaar over te nemen. Inmiddels is de onderneming uitgegroeid tot verlichtingsproducent Dijkos die als een van de weinigen in Nederland zowel de productie als design in eigen hand heeft. "Ik ga nog elke dag met veel plezier naar mijn werk. Het is mijn grootste hobby", laat hij weten. 


Bart van Dijk (51) poseert bij enkele lampen van ZTaHL by Dijkos.

Het zijn drukke tijden voor Dijkos. Steeds meer afnemers maken gebruik van de diensten van de verlichtingsproducent uit Uden, die alles onder een dak heeft: magazijn, werkplaats en kantoor. Omdat directeur-eigenaar Bart van Dijk nog onderweg is, leidt zijn collega Jules ter Maaten het bezoek van Wonen360 alvast rond door het gebouw. Wat direct opvalt is dat Dijkos garant staat voor een stukje ambachtelijk vakwerk. De medewerkers ontwerpen en monteren alles zelf. Aan personeel geen tekort, zo blijkt. "Nee', zou Bart even later zeggen, "we hebben hier in Uden geen enkel probleem met het aantrekken van vaklieden. Dat valt 100% mee. We hebben zo'n 20 medewerkers in dienst in alle leeftijdsklassen. Ook een aantal jongeren die vier dagen werken en een dag naar school gaan én nog twee gepensioneerden die nog niet willen stoppen."

Stalen lampen
De eerste maanden van het nieuwe jaar waren goed voor Dijkos, dat onder de naam ZTaHL stalen lampen maakt die voor een oerdegelijke kwaliteit staan. Ingewijden spreken van 'onverwoestbare lampen van Nederlandse bodem'. 
Hoewel 2022 voor Dijkos voortvarend begonnen is, maakt Bart zich toch lichtelijk zorgen over de nabije toekomst. "Door de oorlog in Oekraïne is het de vraag of het zo goed blijft gaan. Het is lastig te voorspellen. Als Dijkos zitten we niet in de ondermarkt. Met andere woorden: als de economie goed draait, dan is onze doelgroep groter."

De Riva, onderdeel van de collectie Lighting

Zijn bedrijf was tot voor kort breed actief, maar is van strategie veranderd. "De focus ligt nu volledig op verlichting en veel minder op het maken van tafelonderstellen. Of het moeten series zijn, dan doen we het nog wel. Als verlichtingsproducent hebben we onze handen vol", zegt Bart, wiens bedrijf elk jaar zes nieuwe modellen op de markt brengt. Deze worden steevast tijdens de voor- en najaarsVAKdagen in De Woonindustrie getoond. "Daar werken we samen met PMP. Samen kom je veel sterker voor de dag dan alleen. We maken trouwens ook voor Bert Plantagie een eigen collectie lampen."

Het werk in Uden bestaat voor 90 tot 95% uit lassen en snijden. Alle tekeningen worden zelf gemaakt. In een sociale werkplaats worden de kleinere lampen in grotere series aangesloten op verlichting. De grotere lampen doet Dijkos zelf.

Achter de schermen
Bart is getrouwd met Marry-Ann, die zich achter de schermen bezig houdt met het wel en wee van de werknemers. Zij organiseert de personeelsfeesten, regelt de kerstpakketten etc. Inmiddels is ook zoon Luca (20) werkzaam in het bedrijf. "Hij houdt zich nu vooral met de serviceafdeling bezig, maar gaat straks de sales in. Maar voordat het zover is gaat hij eerst nog bij een ander bedrijf stage lopen. Naast Luca hebben we nog een zoon, Vince, maar die zit als 15-jarige nog lekker op school. Onze kinderen hebben Italiaanse namen gekregen, net als de lampen die we verkopen. Dat is ooit zo gegroeid."

Hotelsjiek
Een trend op lampengebied is hotelsjiek. "Oud messing, maar ook industrieel. Het gekrulde wordt steeds minder, mensen gaan nu meer voor strak", weet Bart, die vooral aan meubel- en verlichtingszaken levert. 
In de afgelopen 32 jaar heeft hij de markt flink zien veranderen. "Nu wordt er veelal op bestelling geproduceerd en geleverd, vroeger werden hele series afgeleverd. Daarnaast is dropshipping erg in opkomst, waardoor de winkelier geen voorraad meer hoeft te hebben. Alhoewel, we zien nu in deze periode dat de grotere zaken weer meer op voorraad willen hebben, omdat ze snel willen kunnen leveren." 

Jules ter Maaten en Luca van Dijk (rechts) in de stand van Zhtal by Dijkos op Meubelbeurs Brussel.

Inkrimpen
Dijkos zit inmiddels ruim zes jaar op de huidige locatie. Daar is nog voldoende ruimte om door te groeien. Over pak 'm beet vijf jaar wil de verlichtingsproducent vaste voet in Duitsland en de Scandinavische landen hebben gekregen. "Ik denk erover na om deel te nemen aan de beurs Light + Building in Frankfurt. Dat is weer eens wat anders dan een meubelbeurs zoals in Brussel.

Daarnaast telt ons assortiment nu 100 modellen, dat willen we terug gaan brengen naar een stuk of veertig. Wij kunnen ook maatwerk", aldus Bart, die heel zijn ziel en zaligheid in het bedrijf legt. "Ik woon hier vlakbij, vind werken in mijn onderneming heel leuk. Ik ben er zeven dagen in de week mee bezig. Uiteraard maak ik graag uitstapjes met mijn gezin. Overal waar wat te doen is, daar kom ik graag. 
Ik vind het ook mooi om met mijn modellen bezig te zijn. En lekker discussiëren met het personeel waardoor je - als het goed is - wijzer wordt van elkaar. Waar ik het meeste trots op ben? Dat ik in al die jaren nooit iemand heb hoeven te ontslaan. In die 32 jaar heb ik alle medewerkers aan de gang kunnen houden. Tuurlijk ben ik trots op mijn bedrijf, maar ik ga niet hele dagen dansen. Ik doe iets wat ik leuk vind, daar leg ik mijn hele ziel en zaligheid in", besluit Bart.

Meer informatie:
ZTaHL by Dijkos
Energielaan 2a
5405 AD Uden
T: 0413-265429
www.ztahl.com