Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Onderzoek NVWA leidt tot niets, maar geeft wel tips

Noud (2) raakte verstrikt in rolgordijn en kon er zelf niet meer uitkomen

Ongeveer vijf maanden geleden begon de nachtmerrie voor Judith en Björn. De kerngezonde Noud (2) werd slachtoffer van een ongeval, dat voorkomen had kunnen worden. Juist dit is de reden dat de twee ouders hun verhaal eenmalig delen met RTL Nieuws. Ze hopen dat andere ouders zo'n verschrikkelijke gebeurtenis bespaard blijft in het leven. 

Overal was aan gedacht, van kindersloten tot omheiningen in de tuin. "Maar ik kwam binnen en ik zag Noud niet in zijn bedje liggen, hij lag er ook niet naast. Toen keek ik verder de kamer in en zag ik hem onder het raampje hangen, met een koordje om zijn nek gewikkeld. Het moet fout zijn gegaan toen Noud na het kijken naar de paarden, naar beneden wilde glijden. Hij kwam daarbij met zijn hoofdje in het koord van het rolgordijn terecht. Hij raakte verstrikt, en kon er zelf niet meer uitkomen."Merk en type rolgordijn
Na contact met RTL Nieuws is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) langsgegaan bij Judith en Björn om daar onderzoek te doen naar het desbetreffende rolgordijn. De NVWA heeft echter niet kunnen achterhalen welk merk en type rolgordijn betrokken was bij de dood van Noud, aangezien de gordijnen na het traumatische ongeluk waren weggegooid. Vermoedelijk ging het om een rolgordijn van voor 2014. In dat jaar zijn er strengere eisen aan dit soort gordijnen ingevoerd, die de kans op dit soort ongelukken moeten verkleinen.

Tips NVWA
De NVWA geeft desgevraagd tips aan een ieder die zijn rolgordijn na dit verhaal wil controleren.
Zo raadt de NVWA iedereen die raambekleding koopt aan goed te letten op de bediening van de raambekleding. Deze moet zonder koorden zijn, of – als er wel sprake is van koorden – voorzien zijn van een veiligheidssysteem. Het gaat dan bijvoorbeeld om een breakaway-systeem. Hierbij breekt de lus na vijf seconden als er een gewicht van meer dan zes kilogram op het trekkoord wordt uitgeoefend. In de gebruiksaanwijzing van het gordijn moet staan hoe het veiligheidssysteem moet worden geïnstalleerd.

Voor alle geïnstalleerde rolgordijnen, lamellen en jaloezieën die al in huis hangen, geldt dat de bedieningskoorden buiten het bereik van jonge kinderen moet worden gehangen. Dat kan door het rolgordijn op een hoogte van zeker 150 centimeter van de vloer te hangen, zodat kleine kinderen er niet bij kunnen. Maar dat kan ook door een systeem te installeren waarop overtollig koord kan worden gewikkeld, zodat er geen koord meer loshangt naast het gordijn.

Bron: RTL Nieuws


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven