Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Verlies Koelnmesse onder de 100 miljoen euro

Na een veelbelovende herstart in het najaar, eindigde het beursjaar 2021 in Keulen met een verzoenende noot. In de maanden daarvoor had Koelnmesse net als vorig jaar te maken met forse omzetdalingen en hoge verliezen. Ondanks hernieuwde afgelastingen en uitstel rond de jaarwisseling 2021/2022 als gevolg van de pandemie, heeft het management van het bedrijf vertrouwen in de rest van het jaar: "Onze beurzen in het najaar hebben bewezen dat evenementen op internationaal niveau weer mogelijk en veilig zijn voor iedereen", benadrukt CEO Gerald Böse. "We blijven ons richten op stabilisatie, het inhalen van de uitgestelde beurzen dit jaar en het weer op de rails krijgen van ons bedrijf."

Slechts 34 van de 68 wereldwijd geplande beurzen als onderdeel van het Koelnmesse-programma vonden plaats in 2021. Deze omvatten 13 eigen evenementen van het bedrijf in Keulen, 11 gastevenementen en 10 evenementen in 8 landen in het buitenland. 

Omzet 2021 rond de 130 miljoen euro
De voorlopige omzet in 2021 bedroeg circa 130 miljoen euro. Dankzij goede beursresultaten in het najaar en de implementatie van het vaccinatiecentrum en belangrijke kostenbesparende maatregelen bleven de verliezen onder de 100 miljoen euro. De dochteronderneming Koelncongress, die verantwoordelijk is voor de gastbeurzen, congres- en evenementenactiviteiten, droeg ongeveer 30 miljoen euro bij aan de omzet. Het organiseerde het vaccinatiecentrum van Keulen, dat in de loop van bijna 300 dagen bijna 650.000 vaccinaties toedient.
De economische basis van het bedrijf blijft intact. Het eigen vermogen blijft voldoende door het uitzonderlijk hoge volume van ruim 250 miljoen euro aan het begin van de pandemie en ook in 2022 is de liquiditeit verzekerd. Koelnmesse heeft rekening gehouden met de crisissituatie door tot augustus 2021 arbeidstijdverkorting voort te zetten. van het jaar telde de Koelnmesse Group 960 medewerkers, ongeveer 40 minder dan in het voorgaande jaar na een gerichte personeelsstop.

De uitvoering van de planning voor 2022, die wederom gebaseerd is op een stijgende omzet van naar verwachting 250 miljoen euro en aanzienlijk lagere verliezen, hangt grotendeels af van de verdere ontwikkeling van de pandemie evenals de politieke eisen en reisregels. Böse: "Het blijft ons doel om onze pre-pandemische omzet van ruim 400 miljoen euro te evenaren. Dat zou vanaf het seizoen 2023/2024 weer het geval kunnen zijn."

"We houden de touwtjes in handen."
Böse: "We houden de touwtjes in handen. Het is onze taak om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de voortzetting van onze wereldwijde handelsbeursactiviteiten in het belang van onze klanten en van Keulen als handelsbeurs en congres locatie, zelfs in onzekere tijden. De pandemie heeft de wereldwijde handelsbeursindustrie voor grote uitdagingen gesteld. Bestaande ontwikkelingen zoals duurzaamheid, digitalisering of continentalisering zijn versneld en vereisen strategische actie. Dit omvat ook het onderhoud en de uitbreiding van ons evenementenportfolio, consistent klantgerichtheid, verdere ontwikkeling van digitaal productaanbod en hybride evenementen, en intensivering van onze internationaliseringsinspanningen."

Bron: Koelnmesse


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven